(Celkem) dobře vyvedený disk

14.12.2004 05:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Více a více českých kapel, zpěváků a zpěvaček vydává vedle tradičních cédéček také své počiny obrazově hudební na DVD. Výjimkou není ani jedna z nejúspěšnějších pop-rockových kapel současnosti, umělci z Prahy zvaní Chinaski. Jak se jim jejich počin pojmenovaný "Docela vydařenej den" vydařil, vám napoví naše recenze.
6/10

Chinaski - Docela vydařenej den

Celkový čas: cca 121 minut
Vydavatel: Universal
Vydat DVD, které za něco stojí, není zase tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Příznivci záznamů na tomto stále ještě poměrně novém nosiči bývají často dost zmlsaní co se týče obsahu i technické kvalit, a někteří umělci je v jejich zmlsanosti svými kvalitními dévédéčky ještě podporují. Chinaski ovšem vědí, že úplně nejdůležitější v této branži je nápad, ať už děláte album, koncert nebo třeba právě DVD. A o nápady na "Docela vydařeném dnu" opravdu není nouze.

Základním stavebním kamenem je hodinu a deset minut dlouhý film (v obrazovém formátu 4:3), skládající se z devíti koncertních písní a krátkých profilů jednotlivých členů skupiny, kdy se vždy díváte na právě propíraného muzikanta a posloucháte komentáře jeho spoluhráčů, hodnotících (někdy celkem nevybíravě) jeho zejména povahové vlastnosti. To vše je provázáno jednotícím prvkem v podobě zpěváka Michala Malátného řešícího závažný psychický problém. Despotický kapelník a bubeník Pavel Grohman bez diskuse rozhodl, že Chinaski budou na koncertech hrát úspěšnou skladbu "Vinárna u Valdštejna", která obsahuje nepěkná vulgární slova, která Malátný odmítá zpívat. Obzvláště vydařený je jeho telefonát na linku psychické pomoci či úvahy, zda kvůli tomuto sporu neopustit kapelu. Zvukový formát filmu není možné zvolit, je totiž k dispozici jen jeden, a sice DD 5.1. Žádný zázrak nečekejte, ale koncertní záznam nezní špatně. Profily z tohoto filmu a také písně je možné ze základního menu spusti i samostatně, takže máte-li chuť jen na koncert či jen na "dokument", máte možnost volby.

Dobře výtvarně řešené menu v podobě stolu, na kterém se nachází nádobí (které se vždy naplní pokrmem v okamžiku, kdy danou položku zvolíte) a hudební nástroje, vás navede do dalších částí tohoto disku. Najdete zde jednak v celkem kvalitním stereu deset klipů, přičemž každý můžete pustit samostatně nebo všechny dohromady, dále šestiminutový rozhovor se srbským režisérem Marko Simićem, který má film "Docela vydařenej den" na svědomí (doporučuji pečlivě sledovat letadla, která létají na pozadí za zpovídaným režisérem), dalších šest minut záběrů z natáčení klipu k písni "Možná" a dvě a půl minuty trvající fotogalerii. Ke standardní výbavě hudebních DVD tedy schází (a je to škoda) jen diskografie skupiny.

"Docela vydařenej den" je velmi příjemné koncertně-dokumentární DVD, naplněné dobrou hudbou a mnoha vtipnými nápady. Nečekejte méně, ale ani více.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY