Zásadní album ne, dobrá deska ano

09.12.2004 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

A máme tu dalšího finalistu Česko hledá SuperStar, tedy přesněji jeho debutovou desku. Sámer Issa a jeho "Busted" je po Anetě Langerové a Šárce Vaňkové třetím z Top 10, kdo se nám dostal do drápků. Jak si stojí jeho deska v porovnání s ostatními? Bude mít opravdu takový vliv na rozvoj r'n'b u nás? To se dozvíte v naší recenzi.
7/10

Sámer Issa - Busted

Skladby: Busted, Hold Me Tight, Broken Wings, Adorable, Smile, Mind Blowing, Wazz Up, Cítím, Shake It, Když jsem sám, Babylon, Let Me Apologize
Celkový čas: 41:28
Vydavatel: BMG
Snad potok slz vyplakaly fanynky Sámera Issy, když opustil trošku neočekávaně brzy soutěž Česko hledá SuperStar. Zpočátku téměř jistý vítěz vypadl těsně před branami velkého finále, kam se místo něj probojovaly Aneta Langerová a Šárka Vaňková, kterou pak začala nenávidět většina dívek a slečen sledujících SuperStar. Již v průběhu soutěže o sobě Sámer prohlašoval, že jeho láskou je r'n'b, a pokud udělá desku, bude právě v tomto, dalo by se říci, americkém stylu. Média se toho chytla, pasovala ho na průkopníka r'n'b u nás a jeho debut se rázem stal zásadním albem českého popu. Je ovšem taková i realita?

Sámer zvolil v podstatě podobnou cestu k získání písniček na svůj debut jako Aneta Langerová nebo Šárka Vaňková. Část písniček si vybral z rozsáhlého katalogu BMG, daleko větší část skladeb je od českých autorů. Novým prvkem je u "Busted" coververze, o které se zmíním později. Aby byl zvuk co možná nejvíce americký, přizval si Sámer Issa na popud Ondřeje Soukupa ke spolupráci či spíše k vedení Jorge "Gmana" Coranta, mezi jehož koně patřily v minulosti například Paula Abdul, Brownstone, Shola Ama nebo K-Ci & JoJo. Nutno říci, že se mu to povedlo, "Busted" rozhodně nezní jako klasická česká deska a není to jen tím, že většina písniček je v angličtině, pouze tři jsou v češtině.

"Busted" se opravdu nese na slibované vlně r'n'b, ale novou Christinu Aguileru od toho neočekávejte. Stejně jako Anetě Langerové, která slibovala rockovou desku, se Sámerovi na album vloudil jakýsi český prvek, což ale nevidím jako kaz. Prvním singlem se z "Busted" stala titulní a zároveň i úvodní skladba, která se nese v dravém trhavém rytmu. Sámer v ní seká slovo za slovem a nutno říct, že od dob SuperStar se jeho angličtina zřetelně zlepšila (omlouvám se, ale jeho "One More THE Night" nemůže být zapomenuto). Pokud mě ale na desce něco zaujalo, pak je to spolupráce s Ondřejem Brzobohatým, členem kapely Bůhví, který obohatil Sámerovu hudbu o trošku rozdílné, až překvapivé prvky. Například ve "Smile" či "Let Me Apologize" je zřetelný vliv jazzu, "Shake It" zase načechral náznaky world music, což je velice příjemné zpestření.

Abych se přiznal, poměrně dost mě zklamal duet s Martinou Balogovou, pro nějž byla zvolena hodně nevýrazná písnička, která vůbec nevyužila potenciálu, kterým toto spojení oplývalo. Sámer si klidně mohl k "Adorable" přizvat jakoukoli jinou zpěvačku a vyznělo by to stejně. Dalším slabším článkem je coververze "Broken Wings", která pochází od skupiny Mr. Mister. Když pominu, že na desku vůbec nepasuje a že ji Sámer neuzpívá, pak se divím, proč musí být na "Busted" hned ve dvou jazykových verzích. Anglickou bych snad ještě zkousl, ale proč byla natočena a hlavně zařazena i česká, opravdu nechápu. Myslím, že akorát odvrací pozornost nežádoucím směrem.

Odvážím se tvrdit, že ač je "Busted" poměrně vydařeným albem, zásadní kousek se z něj nestane. Nabízí se tu totiž srovnání s oběma alby slovenské Mishy, jejíž nahrávky jsou v tomto ranku minimálně o třídu výš než ta Sámerova. Pokud bych hledal tedy někde přelomovou domácí desku v oblasti r'n'b, směřoval bych své pátrání právě na Slovensko. Nemohu nezmínit ještě jednu věc, která se týká spíše designu. Pokud bych si měl "Busted" koupit, pak mě jako normálního chlapa fotka na přebalu od toho odradila. Sice na ni takto utáhne spousty slečen, ale ty by si jeho desku koupily tak jako tak. Díky celé koncepci obalu se nejspíš připravil o značnou část kupujících z řad drsnějšího pohlaví. Mám-li srovnat kvalitu Issova alba s ostatními deskami SuperStars, pak je jeho pozice naprosto jasně mezi Šárkou Vaňkovou a Anetou Langerovou, přičemž druhá jmenovaná v tomto souboji jasně a s přehledem vede.

"Busted" Sámera Issy bude po "Spoustě andělů" Anety Langerové dalším albem z finalistů SuperStar, které svým kritickým sluchem zhodnotí dalších deset redaktorů v naší makrorecenzi. A že se jejich názory budou velmi lišit, to je snad jasné.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY