Industriální festival proběhne tentokrát v kině

01.12.2004 13:15 - Milan a Honza Slezák a Šída | foto: facebook interpreta

X.Pražský industriální festival
© facebook interpreta
Již téměř tradičním doplňkem prosincové kulturní nabídky se stává Pražský industriální festival. Letos proběhne jeho jubilejní desátý ročník. Pořádající agentura Ars Morta se snaží pro každý z ročníků najít v Praze vždy jiný zajímavý prostor. Hrálo se už v prázdné tovární hale i vysokoškolském klubu. Tentokrát pozvané soubory zavítají ve dnech 10. a 11. prosince do objektu kina Morava v Boleslavově ulici, poblíž náměstí Bratří Synků. A koho že bude možné vidět?

V pátek se představí zvukový experimentátor C.O.Caspar, žijící střídavě v Berlíně a ve Švédsku. Své ozvučené nástroje si vyrábí zpravidla sám a představuje je spíše ve formě instalací, provázených videoprojekcí a světelnými efekty. Jeho návrat do Prahy po devíti letech slibuje rozhodně zajímavý zážitek. Dále se diváci mohou těšit na slovenský projekt Hieros Gamos (za nímž stojí především duo Gudrun a 677 z kultovního mystického dark wave souboru Ľahká múza), který provede návštěvníka zastřeným územím tajemných rituálů, jichž se mnozí z nás sice možná účastní, ale moc na odiv je zpravidla nedávají. Program prvního dne doplní polský projekt Moan a domácí soubory Tábor radosti (s programem ovlivněným šamanskými technikami změněných stavů vědomí) a děčínští hlukově postindustriální VO.I.D.

Na sobotu je pak připraven blok legendy českého industrialu, která stála v 80. letech u jeho zrodu, skupiny Střední Evropa. Speciální program souboru pro tuto příležitost by měl představit jak některé staré skladby jejich souputníků z dob minulých, tak i ukázku současné tvorby, jež se blíží až jakémusi hlukovému technu. Dalšími hosty sobotního večera budou švýcarští Skalpell se svými hlukovými stěnami, slovenští Oxyd, tradiční účastník festivalu, americký projekt Schloss Tegal, a domácí soubory Do Shaska! a skupina akční poezie Kollaps, jež se věnuje netradičnímu pojetí recitace německých textů (básní např. Christiana Morgensterna, Ernsta Jandla či písňových textů souborů, jako jsou Laibach, Einstürzende Neubauten, Kraftwerk nebo Rammstein).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY