DVD nic extra, ale zaplať pánbůh za něj

27.11.2004 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Christina Aguilera je bezesporu momentálně jednou z nejtalentovanějších zpěvaček v oblasti pop music v Americe a pravděpodobně i na světě. Má na svém kontě veleúspěšnou desku "Stripped" se spoustou hitů, úspěšné turné a jediné, co zatím scházelo, bylo živé DVD. To konečně vychází pod názvem "Stripped - Live In The U.K.".
6/10

Christina Aguilera - Stripped - Live In The U.K.

Skladby: Dirrty, Get Mine, Get Yours, The Voice Within, Genie In A Bottle, Can’t Hold Us Down, Contigo En La Distancia/Falsas Esperanzas Infatuation, Come On Over (All I Want Is You), Cruz, Impossible, At Last, Lady Marmalade, Walk Away, Fighter, What A Girl Wants, Beautiful
Celkový čas: cca 92 min.
Vydavatel: BMG
Christina Aguilera se po vydání desky "Stripped" stala jednou z nejvýraznějších hudebních osobností v Americe. Opustila producentské vedení a začala psát písničky společně s jinými zpěváky či zpěvačkami různých žánrů. Vznikla tak pestrobarevná mozaika, která sklidila úspěch snad všude na světě. Tato deska v podstatě určila další vývoj ženského popu za velkou louží. Co se týče turné, nějaký čas jezdila po Státech společně s Justinem Timberlakem, kterého nakonec opustila a vydala se sama na světové turné. Christina má na svém kontě zatím dvě velice odlišná, ale úspěšná alba, z nichž jedno vyšlo ve španělské verzi, jedno vánoční album a několik DVDček, ať už s klipy nebo s různými dokumenty. Jediné, co jí chybělo, byl nějaký záznam koncertu na DVD. Ten se právě dostal na pulty obchodů.

Upřímně řečeno, vznik tohoto DVD byl hodně divoký. Na tento titul se čekalo velice dlouho, první zmínky o něm jsou již rok staré. Mateřská firma mu udělala velké promo, nicméně najednou bylo staženo. Další zprávy o živém DVD Christiny se objevily někdy před půl rokem, bohužel se stejným výsledkem. V té chvíli už jen málokdo věřil, že tento titul někdy vyjde. Když se zhruba před měsícem vyrojily opět náznaky, že by mohl vyjít koncert na DVD, už to každý považoval za téměř nemožné. Nicméně dobrá věc se podařila a vy se můžete podívat, jak vypadá slečna Aguilera naživo alespoň ze záznamu, protože se nedá očekávat, že by někdy v dohledné době zavítala do naší republiky.

Hlavní osou DVD je záznam vyprodaného koncertu pořízeného minulý rok ve Wembley Aréně. Z koncertu samotného je zcela jasně vidět, že si Christina všemi deseti stojí především za druhou deskou. Verze písniček z ní mají, řekněme, albovou úpravu, zatímco skladby z první desky jsou znatelně předělány, často až k nepoznání. Například "Genie In A Bottle" je nejen upravena, ale i značně zkrácena, což je docela škoda. Na druhou stranu "Come On Over (All I Want Is You)" hraje Christina jako akustickou verzi, a ta se tak stává jedním z vrcholů koncertu. "What A Girl Wants", kterou končí oficiální část koncertu, nepostihly přílišné změny.

Koncert samotný ukazuje ještě jednu zajímavou věc. Touto show se Christina Aguilera zařadila mezi těch málo umělců, kteří mají potenciál jednou po koncertní stránce nahradit Michaela Jacksona. Velice zajímavě je řešena scéna, nad kterým visí trošku chaoticky obrazovky různých velikostí, které mění různě polohu. Obdivuhodné je i to, jak Christina od úvodní "Dirrty" stíhá tancovat a zároveň velice dobře zpívat. Začátek vůbec stojí za popis. Vše začíná velkým třeskem, po kterém se objeví jakási větráková soustava, na které se prohání spolu s Christinou asi deset tanečníků, respektive tanečnic. Vše je doprovázeno velkolepou světelnou show. V podobném duchu se nesou všechny rychlejší písničky, zatímco v těch pomalejších nechává Aguilera upřít pozornost hlavně na svou osobu a především na svůj zpěv. Tak je tomu například u "At Last", která pochází z repertoáru Etty James a u které je pěkně vidět, proč právě ona dostala v roce 1999 Grammy za Objev roku a předstihla tehdy dokonce Macy Gray. Velkou výpravnou show naopak předvádí při "Lady Marmelade", kterou pojala samozřejmě ve stylu klipu. Skvělým zážitkem je i "Fighter", ve kterém Christina působí jako mladá naštvaná dáma, a kde lze obdivovat, co vše se dá udělat pouze bílými světly v kombinaci s oněmi výše zmíněnými obrazovkami. Poslední, u čeho se musím zastavit, je přídavek v podobě "Beautiful", kterou zpívá Christina zpočátku acapella společně s publikem a ukazuje v ní, že si Grammy za Nejlepší vokální výkon roku v této písničce za minulý rok právem zaslouží.

Koncert, ač je trošku kratší než bývá zvykem, je vskutku skvělý. Co ovšem toto DVD neskutečně shazuje, je jeho výbava. Zvuk zde najdete pouze ve dvou verzích, a to jako obyčejné stereo a pak v Dolby Digital 5.1. No to by ještě nebylo tak hrozné, i když DTS by si tento koncert určitě zasloužil, nicméně horší je to s bonusy. Ty obsahují poměrně dost položek, jejichž náplň se ale limitně blíží nule. Málokterý přesáhne dvě minuty, což je na druhou stranu možná u některých i dobře. Proč ostatně poslouchat půl hodiny tlachání muzikantů, tanečníků, stylistů, zkrátka kdekoho. Navíc je vše bez titulků a jelikož většina z nich mluví slangem či s přízvukem, našinec nepříliš zběhlý v angličtině má problémy většinu slov chytat.

Dalším bonusem jsou krátké rozhovory, kde samotná aktérka hovoří o turné, desce "Stripped" a charitě. Zajímavější část je snad pouze ta, kdy odpovídá na otázky návštěvníků koncertů z různých částí světa. Ovšem vše je opět bez jakýchkoliv titulků. Další položkou bonusů je krátký dokument o turné jako takovém, což je dosti rychlá slideshow obrázků, či záběrů ze všech měst, které Christina na svém turné navštívila, střídající se základními fakty o turné. Jelikož těch měst bylo hodně a faktů též, dvě minuty trvající dokument se dá považovat spíše za diskotéku. Posledními položkami je prohlídka autobusu, ve kterém se vozí tanečníci doprovázející takové hvězdy, jako je Christina Aguilera, a dále dokument "One Night In Milano" o setkání Christiny s Donatellou Versace. Obojí též zcela zbytečné.

Na to, jak dlouho toto DVD vznikalo, jsem prostě čekal více. Koncert samotný je sice skvělý, ale vybavenost je téměř nulová. Hvězda, jakou bezesporu Christina Aguilera je, by si mohla dát větší práci se svým prvním živým DVD, zvlášť když je pod ním podepsána jako executive producer. Ale na druhou stranu, jak již jsem uvedl v titulku, zaplať pánbůh, že alespoň vyšlo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY