Švadlenko, všechno je jinak a tenisky nechej doma!

22.11.2004 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

O výběrovce "20 hitů - Láska je láska" Lucky Bílé jsme již na našem serveru psali. Ke každé takové kolekci patří sbírka videoklipů, ani v tomto případě tomu není nijak. Taškařice jménem "20 videohitů - Láska je láska" nabízí průřez historií a pár bonusů navíc, ale více již hledejte v recenzi.
6/10

Lucie Bílá - 20 videohitů - Láska je láska

Skladby: Láska je láska, Trouba, eSeMeS, Tiché Gloria, Zahrada rajských potěšení, Vokurky, Ave Maria, Chci být tvou vdovou, Dívám se dívám (duet s Petrem Hapkou), Spáso duše mé, Dalekohled, Most přes minulost, Requiem, Air, Maratón, Čas dluhů, Jsi můj pán, Co sudičky přály nám (duet s Karlem Gottem), Haňa Zaňa (jinak to nebude), Neposlušné tenisky
Celkový čas: cca. 95 minut
Vydavatel: EMI
Česká scéna je na tom, co se týče videoklipů, dosti bídně. Ty starší většinou nebyly ani klipy a vznikaly na zakázku pro určité pořady tehdejší Československé televize. To se po revoluci začalo měnit a postupně zlepšovat. Historickou výpravu do jakéhosi pravěku českých videoklipů nabízí též pohyblivé obrázky k hitům Lucie Bílé, která rekapituluje svou dráhu výběrovkou "20 hitů - Láska je láska" a dévédéčkem "20 videohitů - Láska je láska". Složení těchto kompilací je odlišné, a tak trochu nutí fandu Lucky, aby si koupil oba kotouče. To, že česká hudební DVD značně pokulhávají za těmi z venku, ani tento kousek nezmění. Po spuštění vás uvítá velmi prosté menu, ke kterému hraje novinka "Opary" (duet s Martinem Poštou), a pak se dějí věci nevídané, však posuďte sami.

Dvacítka klipů-neklipů představuje průřez historií kariéry Lucky Bílé. K nejpovedenějším snímkům patří profláknutá sranda s Ilonkou Csákovou "Láska je láska", duet s Petrem Hapkou "Dívám se dívám", "Trouba", "Zahrada rajských potěšení" nebo jednoduchý, ale krásný klip na "Vokurky". Převážná většina klipů zachycuje Lucku v nějakém prostředí, zaujme třeba "Dalekohled", kde dalekohledem Lucka šmíruje lidi ve svém okolí. Mezi ty lepší se řadí i filmové klipy "Requiem" ("Requiem pro panenku"), "Chci být tvou vdovou" ("Král Ubu") a "Čas dluhů" ("Čas dluhů"). Zbytek je spíše typickým průměrem českých videoklipů. Trefa do černého přichází v úplném závěru. Původní klip k "Neposlušným teniskám" se asi v archivu veřejnoprávní televize nenašel. Ale našel se záznam z vystoupení Lucky Bílé v pořadu "Sejdeme se na výsluní č.6". Místo původního mono zvuku se přihodila studiová nahrávka ve stereu a v závěru tleskající lidé tedy nejsou slyšet. Na druhou stranu fandové mají jedinečnou příležitost vidět tančit (!) Lucku Bílou ve společnosti šesti tanečníků, které by mohla i Britney závidět. Jediné, co jsem nepochopil, je to, proč u klipů "Maratón", "Co sudičky přály nám" a "Most přes minulost" jsou přehrány takové ty typické televizní titulky, které se vysílají s klipem, ještě tu mohlo být logo nějaké televize a mohl bych si myslet, že se jedná o nějaký soukromý záznam z TV.

Bonusů na tomto DVD je poskrovnu. První z nich je vyloženě zbytečný, jelikož už vyšel na DVD "Johanka z Arku", takže třípísňovou ukázku z tohoto představení klidně přeskočte. Střihová verze klipu "Vokurky" je zajímavá, ale oproti finální podobě má několik much, i když vidět Ondřeje Soukupu hrát ve smyčcovém kvartetu je zábavné. Prodloužená "latinská" verze "Zahrady rajských potěšení" je velmi povedenou záležitostí oproti useknuté verzi klipu v hlavní nabídce. A to se ve výčtu bonusů blížíme do finále. Minutová typicky komunistická vsuvka "Švadlenka" ukazuje Haničku, jak pilně šije u stroje a soudružka mistryně dílny s chvěním v hlase moderátorovi povídá, jak je to pilné, pracovité děvče a že její desku všichni poslouchají a drží jí palce - prostě klišé komunistického kulturního přehledu, ale pobavil jsem se u toho dobře.

DVD "20 videohitů - Láska je láska" se snaží historicky z archivů vydobýt co nejvíce věcí, což je ku prospěchu věci. Na druhou stranu je však tento klipový přehled odfláknutou prací - co se týče balení a vybavení zvukem, prosté stereo je dnes již pouhým základem vybavení DVD nosičů. Suma sumárum se jedná o lehce nadprůměrný titul, který by fanouškům Lucie Bílé neměl uniknout, fajnšmekři se nad tímto nosičem jen pousmějí a v regálu s DVD popojdou dál.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY