Karavana, která putuje hudební oázou

18.11.2004 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Al-Yaman je pražská formace, která na svém debutu "Hurriya" spojuje několik hudebních světů a v čele se zpěvačkou Ashwaq Abdulla Kulaib vás zve na výpravu do končin vzdálených asijských zemí. "Hurriya" je zhudebněnou karavanou, která svým putováním napříč několika kontinenty dokáže zaujmout a získat si vás.
7/10

Al-Yaman - Hurriya

Celkový čas: 70:34
Vydavatel: Indies Records
Pražská skupina Al-Yaman vznikla v roce 2000, když Aleš "Al-esh" Hyvnar potkal zpěvačku Ashwaq Abdulla Kulaib. Tuto formaci ještě postupně doplnili Jonathan Omer (bicí), Tomáš Riendl (tabla, didgeridoo, perkuse) a Jas Hais (basová kytara). Al-esh se hlavně stará o programování mašinek, samplování, klávesy a kytary - je autorem hudebních nápadů, které jsou buď přearanžovanými verzemi jemenských a arabských lidových písní, nebo zcela vlastním a novým materiálem, který svými texty doplňuje Ashwaq Abdulla Kulaib. Jejich debut "Hurriya" přináší dvanáct pestrých kompozic, mezi bonusy hledejte dva remixy a video ke skladbě "Muashahat". Al-Yaman spojují svět taneční muziky s prvky world music, která nabízí nekonečnou pokladnici inspirací a možností, jak je přetvořit do zcela nového kabátu.

Aleš Hyvnar do tvorby Al-Yaman přináší hlavně soudobé hudební trendy, vliv arabské kultury jde převážně ze strany Ashwaq Abdulla Kulaib, která v roce 1990 odešla z Jemenu do Prahy. Al-Yaman představují spojnice mezi rozdílnými světy, které pospolu mohou fungovat velmi dobře. Na jednu stranu vycházejí z tanečnějšího pojetí, které může být blízké třeba projektu Banco De Gaia, na druhé spíše vsázejí na tradiční zvuk orientálních nástrojů, tak jak s ním například operují Afro Celt Sound System. "Hurriya" osciluje mezi tanečně laděnými kompozicemi a ethno popem, ve kterém se kloubí původní asijské kultury.

Deska je vyrovnaná a velmi dobře se tento odvar pestrých melodií poslouchá. Bonusy v podobě remixů mi přijdou zbytečné a desku možná i uměle natahují. Úprava z dílny projektu Hypnotix ke skladbě "Ya-helw" je spíše rozmělněním nápadů originálu s přidáním vydatných strojových rytmů, které nabourávají celistvou krásu myšlenek Al-Yaman. Legendy tohoto hudebního rašení Transglobal Underground přepracovali po svém kompozici "Gusun al-Gana", přidali více polámaných beatů, ale opět platí, že lepší je originál. Možná, že účelem těchto remixů je spíše přilákat potencionální kupce, kteří se chytnou na známá jména.

Al-Yaman na své první desce představují již osvědčený materiál, který zazněl v rámci jejich koncertních aktivit. "Hurriya" je hudební karavanou, která vás zavede do mnoha hudebních oáz, ty dokážou oslovit, roztančit nebo vdechnout poklidný nádech relaxace po náročném putování. Debut se povedl, graficky je obal (digipack) alba též dobře pojatý a nezbývá než se těšit na nějaký koncert nebo případně na novou nahrávku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY