V područí Keltů už potřetí a stále dobře

30.10.2004 19:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Vlastně už tak trochu tradičně vychází na sklonku roku kompilace keltské hudby "The Celtic Circle", tentokráte s pořadovým číslem tři. Opět na ní najdete spousty uklidňující, ale i tělo rozhýbávající hudby.
7/10

Různí - The Celtic Circle 3

Skladby: CD1 - Sarah McLachlan - Fallen, The Corrs - Somebody for Someone, Clannad - Caislean Oir, Rory Gallagher - She Moved Thro' The Fair/Ann Cran UII, Dave Bainbridge - Until The Tide Turns, Fiona Joyce - Lifting The Veil, Brian Kennedy - Carrick Fergus, James Galway & Phil Coulter - Cailan Na Gruige Baine, Waterson:Carthy - Midnight On The Water, Runrig & Abhainn An T-Sluaigh - The Crowded River, Altan - Island Girl, Dick Gaughan - Erin Go Bragh, The Bothy Band - The Maids of Michelstown, Karen Matheson - One More Chance, Angus Lyon - 10,000 Miles, Capercaillie - Coisich A Ruin / CD2 - Sinead O'Connor - Three Babies, Eva Cassidy - Songbird, Ryan & Rachel O'Donnell - Martha's Harbour, Eden's Bridge - Amazing Grace, Maire Brennan - Against The Wind, Fairground Attraction - Ay Fond Kiss, Lorenna McKennitt - Bonny Portmore, Skilda - Airfailarin, Corun - Glendalough, Hudson Swan Band - O'er The Ocean, Davy Spillane - Port Na bPucai, Runrig - An Ubhal As Airde, The Campbells - Rhana Laddie, Canterach - McPhee's Reels, Iona - Divine Presence, Fiona Kennedy - Riverdance
Celkový čas: 66:42 a 67:54
Vydavatel: BMG
Prakticky před rokem jsem se zde snažil popsat, jak zní druhý díl "The Celtic Circle", a nyní se budu snažit o to samé s dílem třetím, který nese podtitul "More Legendary Music From A Mystic World". Za onen rok se sice stalo mnoho věcí, ale co se týče přístupu obyvatel Střední Evropy ke keltské hudbě, žádný podstatný posun směrem kupředu jsem nezaznamenal. Snad kromě toho, že poměrně úspěšně zeměmi českými táhl muzikál, respektive představení "Lord Of The Dance" a nyní se do Prahy chystá i jeho slavnější předchůdce "Riverdance", o kterém ostatně ještě v této recenzi padne pár slov.

Když se to tak vezme kolem a kolem, rozdíl mezi druhým a třetím dílem není takřka žádný, což je asi pochopitelné, vždyť úspěch předchozích dílů žádné výrazné změny ani nevyžaduje. Opět zde narazíme na pár známějších jmen, která táhnou celý výběr z hlediska prodejního, protože zkrátka přitáhnou pozornost nic netušících posluchačů. Z těch nejznámějších lze jmenovat The Corrs, Sinead O'Connor, Clannad, Lorennu McKennit či třeba Davyho Spillaneho, kterého většina zná ze spolupráce s Bryanem Adamsem a dalšími. Záměrně jsem neuvedl dvě jména. První Sarah McLachlan, přispěla se svojí písní nominovanou na Grammy "Fallen" a i když by se někomu mohlo zdát, že nemá z keltskou hudbou moc společného, celkem pravidelně se na výběrech tohoto stylu objevuje. Druhým velice zajímavým jménem je bluesová Eva Cassidy, která vlastně až po smrti začala dobývat první příčky hitparád a zde je zastoupena nádhernou "Songbird", kterou určitě budou znát fanoušci filmu "Love Actually (Láska nebeská)". Eva Cassidy sice nemá s keltskou hudbou moc společného, ale na druhou stranu její přítomnost na třetím disku rozhodně není na škodu, spíše naopak. Za zmínku určitě ještě stojí krátký úryvek, respektive hlavní motiv muzikálu "Riverdance", který je takovým malým pozvání na představení tohoto slavného muzikálu v Praze.

Dalo by se psát o dalších a dalších skladbách či písničkách, ale nemělo by to moc smysl. Kompilace "The Celtic Circle" si i ve svém třetím pokračování drží svůj vysoký standard a může být hezkým dárkem pod stromečkem nebo příjemným společníkem na dlouhé zimní večery. Příjemné je i to, že opět za cenu jednoho CD dostanete stříbrné kotouče dva. No, nekupte to!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY