Říjnový Music přináší rozhovor se zpěvákem R.E.M.

13.10.2004 09:36 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Music - 11/04
© facebook interpreta
Říjnové číslo měsíčníku MUSIC přináší rozhovor se zpěvákem R.E.M.!

R.E.M. hlasují pro změnu
Po všech možných výběrech a ohlédnutích vydávají R.E.M. konečně novou desku "Around The Sun". A zřejmě nikoli náhodou v předvečer amerických prezidentských voleb. Povídání se zpěvákem Michaelem Stipem se totiž od muziky stočilo poměrně záhy k politice a protibushovskému turné Vote For Change. "Přijedu do cizí země jako občan státu, který okupuje jiný stát, a je mi nepříjemné, že se tam na mě lidi asi dívají."

PLÍHALOVO lezení na horu
Karel Plíhal si dává s deskami na čas. Od té poslední "Kluziště" uplynuly čtyři roky. O novince "Nebe počká", která je celá věnována písním Josefa Kainara, říká: "Snažil jsem se, aby deska nevyzněla ve stylu 'poserte se, přišel jazz', ale aby z ní byla cítit moje láska ke Kainarovým písničkám. Nejsem Sinatra ani jazzman."

WOHNOUTI? si nechávají narůst dlouhé vlasy
Nejbližší budoucnost mají Wohnouti nalinkovanou růžově - "Rande s panem Bendou", koncerty (v říjnu a listopadu s Kollerbandem), pak tříměsíční prázdniny a na jaře samostatné velké turné. V rozhovoru se Honza a Matěj Homolovi rozpovídali nejen o nové desce, ale i o klubech, kulturácích, "první lize", rádiích...

RAMMSTEIN mění ingredience
Mezi nejočekávanější podzimní alba patří i "Reise, Reise" od německých Rammstein. Tím spíš, že kapela v posledních letech překročila hranice uzavřeného okruhu posluchačů 'tvrdé' hudby a podobně jako Metallica si vydobyla respekt i v kruzích, které jinak těžkému rocku neholdují. Nové album navíc přináší i nové základní ingredience: "Tentokrát jsme využívali především živé nástroje. Máme tam skutečné sbory, opravdický orchestr, dokonce i akordeon. Byla to jediná cesta, kudy se dát," říká bubeník Christoph Schneider.

FATBOY SLIM už nepracuje sám
Trend návratu k rocku, živému hraní a autentickým nástrojům potvrzuje i král taneční scény Fatboy Slim. Změnu cesty, naznačenou i novým albem "Palookaville", vysvětluje nedávnou spoluprací s Blur: "Dřív jsem byl ve studiu sám a žhavil počítač, abych z něj dostal lidské cítění. Ale práce s Blur mi ukázala, že to nejhlavnější, co k tomu lidskému cítění potřebuješ, jsou stejně zase jen lidi."

NELLY dobývá svět
U nás jsme ho zaregistrovali až předloni, díky singlovému duetu "Dilemma" (s Kelly Rowland z Destiny’s Child). V Americe ale tušili, že se něco děje, už na přelomu tisíciletí, kdy černý mladík Nelly vydal debut "Country Grammar" a zaujal novátorským rapem, ovlivněným středozápadním a jižanským dialektem i tamní melodií řeči. A neomylně popovým citem pro melodii a refrén. Jeho poctivou porci můžete slyšet i na novém "dvojnášupu" v podobě současně vydávaných alb "Sweat" (Pot) a "Suit" (Oblek).

JURSKÝ PARK: Astronauti DURAN DURAN
Původně birminghamští Duran Duran, popové ikony nové vlny 80. let, se dali znovu dohromady, i když se oficiálně vlastně nikdy nerozpadli. I tak to ale nebylo nic jednoduchého: "Bylo to, jako když máte dát dohromady velkou rodinu. Pořád někdo neměl čas, někde s někým něco točil nebo produkoval," říká Roger Taylor. Nakonec se ale podařilo a výsledkem je comeback se vším všudy.

UTAJENÁ HVĚZDA: MAROON 5 na druhý pokus
Písnička "This Love" vás těžko minula - hrají ji snad všechna česká rádia. O kapele Maroon 5 se toho u nás ale zatím moc neví, a tak jsme se rozhodli vám ji představit v naší nové rubrice "Utajená hvězda".

Další rozhovory: Obyčejný člověk PHIL COLLINS, Třítónoví COCOTTE MINUTE, Jiný úhel JOEA COCKERA, TATA BOJS oživí "Nanoalbum"

V pravidelných rubrikách nabízí nový Music přehled filmových premiér, hudebních a filmových novinek, měsíční hitparády IFPI Top 50 a samozřejmě nechybí ani nezbytný příděl recenzí a soutěží.

Více na www.musicmag.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY