Tr3s H0mbr3s

27.08.2004 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Pětatřicet let funguje texaská trojice ZZ Top v neměnném složení Beard, Gibbons, Hill. Aktuální výběrové dvojalbum "Rancho Texicano: The Very Best Of ZZ Top" je již jejich třetí bilanční kolekcí a přináší pětatřicet skladeb plus tři bonusy.
7/10

ZZ Top - Rancho Texicano: The Very Best Of ZZ Top

Skladby: CD 1 - Brown Sugar, Goin' Down To Mexico, Just Got Back from Baby's, Francene, Just Got Paid, Bar-B-Q, La Grance, Waitin' For The Bus, Jesus Just Left Chicago, Beer Drinkers & Hell Raisers, Mexican Blackbird, Tush, Thunderbird, Blue Jean Blues, Heard It On The X, It's Only Love, Arrested For Driving While Blind, I Thank You, Cheap Sunglasses, I'm Bad, I'm Nationwide, Fool For Your Stockings; CD 2 - Tube Snake Boogie, Pearl Necklace, Gimme All Your Lovin', Sharp Dressed Man, Legs, Got Me Under Pressure, Sleeping Bag, Stages, Rough Boy, Velcro Fly, Woke Up With Wood, Doubleback, My Head's In Mississippi, Viva Las Vegas, Cheap Sunglasses (Live), Legs (Dance Mix), Velcro Fly (12" Remix)
Celkový čas: 78:37 a 75:36
Vydavatel: Warner Music
Trio ZZ Top je mimo jiné věci zvláštní i svým specifickým texaským humorem, který jim dovoluje kombinovat ty nejtradičnější atributy blues s jakože futuristickým designem i zvukem a sbližovat motorkáře, černochy z Delty i popcornové diváky hudebních kanálů. Od roku 1969 se trojice muzikantů rozcházela vždy jen dočasně, aby všichni nabrali nových sil po dlouhých koncertních šňůrách, ZZ Top tedy existují v neměnné sestavě rekordně dlouhou dobu pětatřiceti let. Ale ty legrační dlouhé vousy, spolu se slunečními brýlemi ("Cheap Sunglasses") a různými pokrývkami hlavy jako nezbytnou součást image mají teprve od konce sedmdesátých let.

Rozdělení sbírky nejlepších skladeb ZZ Top "Rancho Texicano: The Very Best Of ZZ Top" na dvě CD je logické, ukazuje dvě tváře kapely - zatímco první CD je plné dřevního blues, boogie a jižanského rocku, druhý kotouč představuje skupinu po jakési elektronické metamorfóze, která nepotlačila kořeny ZZ Top ani jejich nejsilnější zbraně, ale obohatila je o špetku něčeho, co najednou učinilo ze skupiny celosvětovou senzaci. Stačilo přidat trochu popově hitového poprašku, natočit v pravý čas několik dnes již klasických videoklipů bohatě rotovaných na MTV a bylo to. Dlouhé vousy, vnadné blondýny a naleštěný červený bourák otevřely pro ZZ Top dveře do vyšších pater showbizu. Komerční úspěchy desek "Eliminator" a "Afterburner" byly úžasné.

Přes všechnu tu image, MTV a "Viva Las Vegas" s elektronickým tepáním nesmíme zapomenout na to nejdůležitější: Beard, Gibbons, Hill jsou páni muzikanti, co to se svými instrumenty umějí rozjet. Oceněníhodná je jejich schopnost vymyslet a zahrát zabijácký riff krytý neprůstřelnou rytmikou ("Tush", "La Grange", "Woke Up With Wood" a mnoho dalších) a všechno to podat zábavně a s nadhledem, na bluesovém koncertě i z FM rádia.

"Rancho Texicano: The Very Best Of ZZ Top" má ale jednu rozladěnou a jednu prasklou strunu - zbytečné poslední tři položky a hlavně - rekapitulační cesta tokem času se na něm zastavila v roce 1992. Poslední čtyři studiové desky, jež vyšly u labelu BMG ("Antenna", "Rhythmeen", "XXX", "Mescalero") zůstaly zcela opomenuty, takže dvojalbum nelze považovat za definitivní, chybí mu posledních deset let, a to je sakra dost. Toť jediné škrábance na jinak vydařené a bohaté kolekci remasterovaných nahrávek třech chlápků z Jihu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY