V USA vyřadili z knihoven tisíce desek kvůli násilí

11.08.2004 18:27 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Andre 3000
© facebook interpreta
OutKast dostali za loňské album "Speakerboxx/The Love Below" cenu Grammy za nejlepší album roku. V Kansasu a Indianě se ale rozhodli, že jejich hudba propaguje násilí, a proto musí pryč z veřejných knihoven. A s nimi asi sedm tisíc dalších.

Za rozhodnutím stojí generální prokurátoři (tedy nejvyšší představitelé soudů v obou státech), kteří jsou shodou okolností republikáni. Vedle OutKast putují z knihoven také desky Rage Against The Machine, Notoriouse B.I.G. nebo Stone Temple Pilots. Mluvčí generálního prokurátora Kansasu to okomentovala slovy: "Považujeme za naši povinnost odstranit desky, které nejsou v souladu s hodnotami většiny obyvatel Kansasu." Zatímco někteří politici ze zmíněných dvou států rozhodnutí podpořili, jiní mluví o cenzuře.

OutKast a násilí - že to nejde dohromady? Je to sotva měsíc, co se obal alba "Speakerboxx/The Love Below" ocitl pod palbou kritiky, tentokrát na druhé straně Atlantiku. Britský úřad pro reklamní etiku se rozhodl prozkoumat, zda kouřící růžová pistolka, kterou drží Andre 3000 na obalu desky a reklamních materiálech s ní spojených, nepodněcuje násilí. Sám zpěvák označil tuto interpretaci za absolutně absurdní, přesto BMG obdržela od zmíněného úřadu oficiální stížnost.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY