Příslib závanu novosti a moderny

23.07.2004 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Finalisté soutěže Coca-Cola PopStar, pražští Lus3, přinesli posluchačům na aktuálním "Demu 2004" zajímavou a zábavnou kombinaci popu s rockem a dance music. Posluchače sice unášejí v rytmu energických tanečních temp, na ně ovšem pokládají kytarové vyhrávky a chytlavé melodie.
7/10

Lus3 - Demo 2004

Celkový čas: 35:58
Pražská čtveřice Lus3 je pilným účastníkem všemožných českých hudebních soutěží. Jsou v semifinále Jim Beam Music 2004 (článek vznikl před kláním v Malé Skále), postoupili do finále Coca-Cola PopStar a Rock Nymburk, vyhráli Rockfest v Dobříši či internetové hlasování na stránkách festivalu Rock For People. Právě to, že pravidelně absolvují rozličné souboje, je na Lus3 znát, a to hlavně při koncertech, během nichž působí velice jistým a zkušeným dojmem (o čemž se mohli přesvědčit například návštěvníci letošního Rock For People, kde kapela zahrála ve stanu Talent Stage). Sebevědomí a důvěra ve vlastní repertoár je patrná i z jejich aktuálního dema, které čítá celkem devět písní, z čehož jsou ale ryzý novinky jen čtyři.

Lus3 začínali jako ostrá hardcoreová formace (jmenovali se S cihlou v krku) a našláplý rockový drive je cítit z jejich muziky dodnes. Jakémukoli kytarovému hlomozu se však na hony vzdálili a ukotvili kdesi v deltě poprocku šmrnclého dance music. Čtveřice Klára Kondelíková (zpěv), Jakub Zachoval (kytara), Filip Vávro (basa) a Petr Pour (bicí) své kvality na "Demo 2004" prezentuje nejvýrazněji hned v první skladbě "Easy To Go", která staví na zrychlených beatech a odsekávané, takřka diskotékové melodii. Naopak druhá věc "Sleeping City" naznačuje, že Lus3 zůstávají částí duše rockery, neboť zní jako pecka veleslavných Cranberries. "In My Eyes" se vrací do kolejí "Easy To Go", když staví na skáčkové rytmice a rozverném zvuku kytarového syntezátoru. Rozdíl v atmosféře prvních čtyř skladeb, které jsou novinkami, a druhou polovinou alba, jež sestává ze čtyř kousků "Dema 2003" a jednoho bonusu "Svítá", je vcelku podstatný, protože písně "Cynical World" a "Won't Be Better" se více opírají o tradiční zvuk kytar. "Techno" vypalovačka "Runwave" a svižná hopsavka "Fallin'" už ale opět upomenou, že Lus3 se nejlépe cítí ve světě křížení popu s rockem a tanečnem. V takovém tom crossoveru v pravém slova smyslu.

Pochvala Lus3 putuje za svěží výraz a moderní pojetí poprockové hudby. Svou muziku se nesnaží stavět pouze na melodičnosti a kroutivých pohybech zpěvačky Kláry Kondelíkové, ale mají odvahu zdánlivě prosté pasáže oživovat ostřejšími riffy, stejně jako danceovými prvky a kytarovými experimenty. Výtku bych směřoval k někdy až příliš chladnému vyznění jejich produkce. Je to možná otázka vokálu, který by si zasloužil více modulace, možná celkového soundu, jenž právě snahou o maximální modernost občas ztrácí na živočišnosti. Faktem je, že na koncertech ale dostává tvorba Lus3 zase jiný rozměr, takže tento subjektivní pocit může plynout z úsečné profesionality, s níž bylo demo připraveno. Tak jako tak jsou ovšem Lus3 nadmíru zajímavou skupinou, která by při dobré péči nějakého vydavatelství mohla dosáhnout na solidní úspěchy. Většina jejích skladeb totiž disponuje svébytnou melodií a současně neordinérními poprockovými aranžemi. Neokoukanou popovou kapelu by Česko potřebovalo a právě Lus3 by mohli být tím závanem novosti.

CD k recenzi poskytla skupina Lus3.

Album: Lu3 - Demo 2004
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 35:58
Seznam skladeb: Demo 2004 - Easy To Go, Sleeping City, In My Eyes, Sunrise / Demo 2003 - Cynical World, Won't Be Better, Runwave, Fallin' / bonus - Svítá

Autor je redaktorem iDNES.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY