Forma: S nu-metalem na věčné časy

12.04.2004 10:24 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Forma - Forma
© facebook interpreta
Kdo nemáte ještě přikvaltované klobouky, rychle si je nasaďte, protože ze Slovenska se řítí do české kotliny - s Mečiarem v zádech? - pravý nu-metal. Alespoň to o kapele Forma tvrdí tiskové materiály společnosti EMI, u které jí v dubnu vychází debutová deska. Kapela je prý mladá, dravá, energická, inspirovaná, nekompromisní, ovšem velmi upřímná. Taková je polovina z nás, rozhodne talent a schopnost přesvědčit, že československý komerční nu-metal není jen levnou kopií zámořské tvorby.

Vcelku slibně působí obsazení: Ladislav 'Lucky' Šándory (zpěv), Ivan Beer (kytara, zpěv), Peter 'Peťo' Marcinek (kytara), Roland 'Rolo' Krisztián (baskytara), Jozef 'Jožko' Filanda (klávesy, zpěv), Alexander 'Šaňo' Novohradský (bicí). Forma se dala dohromady před třemi lety, kdy vznikla v Lučenci u maďarských hranic spojením členů hip-hopových Rest, hardcoreových Screaming Butterfly a D.E.S.

Oficiální popisky říkají, že na povrchu proplouvá rap, který podpírají ostré kytarové riffy a téměř romantické zvuky kláves. Refrény jsou tažné, formuje se v nich melodická síla Formy. Dovede si někdo představit vágnější přiblížení nu-metalové kapely? Asi těžko. Nic z toho, co tisková zpráva z EMI nabízí, nenasvědčuje, že by do Česka mířila alternativa (ačkoli: "Pokud po těch šesti nebudete chtít, aby pochodovali vyšlapanou mainstreamovou cestou, pak je jistě přijmete za své."). Jenže slovenská oficiální kytarová scéna je podstatně zajímavější než ta česká a po zkušenostech s Desmod či Inekafe by trocha kvalitního pokrmu neuškodila. Záleží jen na formě.

Autor je redaktorem iDNES.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY