Povedené videoalbum malého velkého muže

26.02.2004 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Překvapivě kvalitně vybavená videokolekce zpěváka, skladatele a klavíristy Billyho Joela "Greatest Hits Volume 3" se po pár letech dostala i k nám. Pojďme se podívat, proč je Joel jedním z nejoblíbenějších amerických zpěváků. Nebo přinejmenším, proč jím ještě donedávna býval.
8/10

Billy Joel - Greatest Hits Volume 3

Skladby: Keeping The Faith, A Matter Of Trust, Baby Grand, Leningrad, We Didn't Start The Fire, I Go To Extremes, And So It Goes, The Downeaster Alexa, Shameless (Live), All About Soul (Live), No Man's Land, Lullabye (Goodnight, My Angel), The River Of Dreams, To Make You Feel My Love, Hey Girl
Celkový čas: cca 80 min.
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Billy Joel, nevelký chlapík z New Yorku, se svými písněmi už dávno patří do zlatého fondu americké populární hudby. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let sesbíral hned několik cen Grammy, prodal kolem sta milionů hudebních nosičů a z mnoha ocenění jmenujme alespoň poctu býti členem skladatelské Síně slávy. Billy Joel, zpěvák s velkým hlasem a skvělý klavírista, v poslední dekádě sice vypadal, jako by chtěl vystoupit z rozjetého vlaku popmusic (vždyť mu vycházejí jen výběrová alba a skládá klavírní instrumentálky), ale recenzované DVD rozhodně nešetří záblesky byvší slávy. I když zachycuje to méně slavné období Joelovy bohaté kariéry.

Klipy na "Greatest Hits Volume 3" (stejnojmenné album vyšlo v roce 1997) jsou zhruba z období deseti let 1983 - 1993, končí tedy zatím poslední Joelovou řadovou deskou "The River Of Dreams". Billy v té době natáčel desky, jež už nebyly kritikou přijímány tak dobře jako v sedmdesátých letech, ale přesto jeho rock pro dospělé přinesl několik celosvětových hitů. Pokud byla jeho alba slabší, výběr singlů je stále mocný až běda a některé písně se hrají v rádiích dodnes i u nás (pravda, v poněkud osvícenějších rádiích) - "All About Soul", "The River Of Dreams", "We Didn't Start The Fire" nebo "I Go To Extremes".

Disk obsahuje plno zajímavých momentů: důkaz, že to Joelovi dobře jde nejen za klavírem, nýbrž i s rockovou kytarou ("A Matter Of Trust"), krásný duet s Rayem Charlesem ("Baby Grand"), poctu Hendrixovi (skvělý zpěv v "Shameless") a povznášející gospel (velmi pozitivní klip "The River Of Dreams"). Nevšední je Joelův kritický postoj k sociálním a politickým otázkám - zpívá o konci studené války (mimochodem, jako první americká hvězda populární hudby koncertoval v Sovětském svazu již v roce 1987, v období glasnosti, dojmy shrnul ve skladbě "Leningrad"), o trudném údělu rybářů (skvělé video "The Downeaster Alexa") nebo o Reaganově Americe osmdesátých let "No Man's Land". Vše je doprovázeno Joelovým zajímavým komentářem o okolnostech vzniku té které skladby. Písně, k nimž nebyly natočeny klipy, zde máme nabídnuty v koncertních verzích - a Joel je naživo výtečný.

DVD "Greatest Hits Volume 3" je překvapivě dobře vybaveno. Vzhledem ke staršímu datu vydání původní kompilace jsem očekával z povinnosti vyrobenou videokolekci v nevalné kvalitě, ale opak je pravdou. Pětikanálový prostorový zvuk, titulky při mluveném slově i texty v klipech, bonusy v podobě biografie a diskografie, to vše dává v celkovém součtu s výbornou hudbou a poutavým komentářem vysokou výslednou známku. Velmi sympatické!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY