Tindersticks opět v Praze

25.11.2003 19:02 - Ladislav Tajovský | foto: facebook interpreta

Tindersticks, Archa, 20.10. 2001
© Michael Kelly
Tindersticks jsou jednou z nejoriginálnějších britských kytarových kapel devadesátých let. Už jejich nástup na světovou scénu byl impresivní - první album "Tindersticks" z roku 1993 získalo od kritiků Melody Makeru titul Album roku. Svým druhým, tentokrát bezejmenným albem, potvrdili svou pozici hýčkaných ostrovních hvězd, když se vešli do všech britských Top Ten žebříčků pro rok 1995.

V následujícím období se kapela věnovala rozličným projektům. Vydali album se záznamem koncertu z Bloomstbury Theatre (1995) a spolupracovali na soudtracku k filmu "Nénette et Boni" (1996). V roce 1997 natočili řadové album "Curtains" a dva roky nato "Simple Pleasure". V té době je kapela již proslulá v celé Evropě a po dvou koncertních návštěvách i u nás. Osud je pro nové milénium přivedl k labelu Beggars records a zde vychází jejich dvě poslední alba "Can Our Love" (2001) a letošní novinka "Waiting For The Moon" (u nás v zastoupení EMI). Jak je již u kapely obvyklé, pracovala i na dalších projektech. Pro film "Trouble Every Day" vytvořili originální hudební doprovod, který také v roce 2001 vyšel jako stejnojmenný soundtrack. Jejich poslední koncertní návštěva se uskutečnila v říjnu 2001, při níž kapela představila svůj projekt se smyčcovým orchestrem.

Tindersticks si po celou dobu své existence zachovávají výjimečně vysokou a vyrovnanou kvalitu. Jejich temně romantická hudba a hluboce prožitý pěvecký výkon frontmana Stuarta Staplese dělají z jejich koncertů malý svátek. Kdo jednou viděl, určitě přijde do divadla Archa i 27. listopadu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY