Rocková káva plná jazzu

19.10.2003 05:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

S programem nazvaným podle poslední desky "Beatles In Blue(s)" zavítal do centra stověžaté matičky Peter Lipa se svojí kapelou. Svým koncertem o dvou kůrkách jednoznačně nadchl publikum, které zavítalo ve středu 15. října do Rock Café. Více se můžete dozvědět v naší reportáži.
Peter Lipa 1
© musicserver - Michal Koch
Pár minut po deváté večerní pohasla zářivka nad parketem v pražském klubu Rock Café, rozsvítila se modrá a červená světla nad pódiem a prostorem, uvyklým rachotu nabroušených elektrických kytar, se rozezněly něžné jazzové tóny. Tak započalo hodinu a půl trvající setkání s muzikantským krásnem.

Peter Lipa nedávno vydal desku nazvanou "Beatles In Blue(s)", na které hraje a zpívá celkem dvacet osm hudebníků. Se skupinou čtyř muzikantů (Juraj Tatár - klávesy, Michal Žáček - saxofony, Martin Gašpar - baskytara a Marcel Buntaj - bicí) nyní jezdí po vlastech českých i slovenských a v pěti lidech přivádí písně z desky k životu. A sice k životu velmi dovádivému - skalní fanoušek Beatles by jen těžko nacházel v tom, co znělo z pódia, své oblíbené písně. To, co Peter Lipa předváděl, mělo s písněmi Beatles společné jen dvě věci - název a text. Melodie, aranže, harmonie a někdy i akordy - to vše mělo ve většině případů naprosto jinou podobu, než známe z originálů. "I Wanna Be Your Man" s fascinujícím sólem na klavír, "Do You Want To Know A Secret" a v ní nádherně sólující
Peter Lipa 3
© musicserver - Michal Koch
basa, "And I Love Her", ve které saxofon hraje původní melodii, kterou Paul McCartney složil, ale Peter Lipa zpívá text na melodii naprosto odlišnou. Zkrátka písně Beatles použité jen jako základ pro úžasné muzicírování. V jedné písni, "P.S. I Love You", držel sice zpěv původní melodii, nicméně pro změnu byl (jednou a lehce) pozměněn text v refrénu: "Beatles, I Love You", zazpíval Peter Lipa a každý mu to musel uvěřit.

Po deseti skladbách ze zmiňované poslední desky se kormidlo večera razantně otočilo směrem k originální slovenské tvorbě. Byl to možná jen můj pocit, ale jako kdyby radost z hraní nabrala u muzikantů nový rozměr - nikdo už nebude zkoumat, jak hrajeme známý hit, tak jedeme naplno! A tato radost se přenesla i na publikum, které s každou písní projevovalo větší a větší nadšení. Při záverečné skladbě "Morning" s předlouhými sóly na všechny nástroje vyjma bicích už nadšení nebralo mezí a tleskalo se i uprostřed skladby. Poměrně důrazně vyžádané dva přídavky pak potvrdily, že ten večer bylo dobrou volbou zajít na trochu jazzu do Rock Café.

Peter Lipa 2
© musicserver - Michal Koch
Peter Lipa potvrdil mnoho tezí, z nichž nabízím tři: 1) dobrá písnička je dobrá v jakémkoliv podání, 2) radost z hraní a zpívání, je-li upřímná, se na posluchače (diváka) vždy přenese, a 3) když se to umí, pak je to sranda.

Seznam skladeb: All I've Got To Do, Misery, With A Little Help From My Friends, Every Little Thing, All My Loving, I Wanna Be Your Man, Do You Want To Know A Secret, P. S. I Love You, And I Love Her, Day Tripper, Ráno, Mokrá ulica, Prosperita, Morning - Páni v najlepších rokoch, Maturantky

Peter Lipa, Rock Café, Praha, 15.10.2003


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY