Felicie jezdí na Natural

14.10.2003 05:00 - Jan Binder | foto: facebook interpreta

Hitovku "Já na to mám" zná z reklamy snad úplně každý. Odvážím si tvrdit, že tolik lidí už žadný další song Naturalu nikdy znát nebude. S úspěchem reklamy přichází i nové album, které se jmenuje stejně jako onen velký hit. Člověk by si řekl, že kapela s takovou odrhovačkou nemůže jakkoli překvapit a zbytek reperotáru budou podobné trapárny jako třeba Maxim Turbulenc. Opak je ale pravdou.
7/10

Natural - Já na to mám

Skladby: Já na to mám, Nemusím se hnát, Do hrobu si nevemu nic, Kočičky, Jen pojďte dál, Co to tu provádíš?, Pro ten dnešní večer, Lítací sen, Projdi se tmou, Rozloučení, Kouřím filtr, Řeči, řeci, Jen tak plout
Celkový čas: 43:57
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Asi si dokážete představit mé překvapení, když jsem skákajíce a zpívajíce "Já na to mám" dorazil do nedaleké prodejny automobilů a zjistil, že si za své peníze nekoupím ani volant. Tehdy mi nezbylo nic jiného než v hlavě zalezlá odrhovačka z reklamy na Škodovku. Netrvalo dlouho, když jsem se dozvěděl, že ona televizní reklama je v podstatě comebackový videoklip na konci sedmdesátých a přes osmdesátá léta oblíbené kapely Natural. Ač je v ní slyšet pouze refrén, tak se z "Já na to mám" stala po boku znělky "Báječné léto na Nově" nejznámější písnička horkých letních dnů. Pamatuji dokonce na nedávný pražský koncert, kde polovina sálu odešla ihned po "Já na to mám". Klubem poté zaznělo: "Kam všichni jdete? My jsme ještě neskončili!" Možná kdyby tehdy zpěvák radši zavolal: "Kam všichni jdete? Zahrajeme to ještě jednou," tak by se lidé rychle vrátili. Myslet si ovšem, že Natural je banda jedné jediné písničky, by byla velká chyba. Ale musím se přiznat, že jsem ji udělal i já. Právě vycházivší album nazvané stejně jako ten velký hit mě naštěstí vyvedl z omylu. Dokonce si myslím, že "Já na to mám" je úplně nejhorší song z celé desky.

Jedinou věc, kterou mají další písničky s "Já na to mám" společnou, je nadhled, který prostupuje hlavně díky hlubokému, ale zároveň i milému dětskému hlásku Petra Kadlečka, celou deskou. Nadhled na nás hledí dokonce i z obalu parodujícího tajtrlíky z 'NSync - Natural převlečen za klauny je zavěšen na drátcích před oponou (škoda jen, že to není vůbec vtipné). Právě snaha bavit lidi je podle mě hlavním cílem kapely. Když jsem se ji pokusil žánrově zařadit, nenapadlo mě řešení bez použití slova "zábava". Natural totiž pendluje mezi zábavovou, big-bítovou a rock'n'rollovou kapelou.

Největší kus zvuku v zábavových písničkách dělají určitě klávesy. Nepředstavujte si ale žádné Maxim Turbulenc - Natural má styl a jejich texty jsou opravdu vtipné. Pro příklad mohu uvést "Kouřím filtr" nebo i "Já na to mám". Větší část písniček je však nečekaně rocková. Na albu najdeme věci připomínající třeba "Start It Up" od Rolling Stones. Klávesista Daniel Andel svou hrou někdy připomíná dokonce i klávesáka legendy rockových legend The Doors. Nikdo by asi taky nečekal pomalé procítěné balady jako "Rozloučení", či závěrečnou "Jen tak plout". I ten veselý podbízivý Kadleček dokáže perfektně zazpívat "oplodňovák", jak se sluší a patří.

Songy Naturalu jsou hodně různorodé a barevné, veselé i smutné, rockové i popové, mají náladu, jsou veselé a chytlavé. Na desce najdeme i další potenciální hity, mezi jinými dvojsmyslné "Kočičky". Teď záleží jen na managementu, jestli dokáže prosadit potenciál kapely.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY