Na délce záleží

24.09.2003 05:00 - Jan Binder | foto: facebook interpreta

Audioslave, pohrobek dvou rockových superhvězd z let devadesátých, vydává eponymní DVD singl obsahující zatím všechny dosud vydané klipy a dvě živě nahrané skladby. Velká otázka se však před námi tyčí - stojí tento "prcek" za ty peníze?
6/10

Audioslave - Audioslave

Skladby: Cochise, Like A Stone, Show Me How To Live, Set It Off, Gasoline
Celkový čas: cca 30 min.
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Když v říjnu roku 2000 opouštěl Zack de la Rocha rap-metalovou jedničku Rage Against The Machine, začalo se šuškat o spolupráci zbytku kapely s jinou superstar devadesátých let, zpěvákem grungeových Soundgarden Chrisem Cornellem. V květnu následujícího roku se drby staly pravdou a nové torzo se společně sešlo ve studiu. Ze spolupráce nakonec nevzniklo více než odvolané turné souboru Civilian (jak se nově pojmenovali) na Ozzfestu (2002). A tak místo léta ve znamení tour následovalo dočasné odloučení, které zavánělo rozvodem. Naštěstí se kapelu opustivší Chris Cornell rozhodl ke svým partnerům vrátit a nová kapitola Rage Against The Machine mohla začít. Kapela změnila název na Audioslave a během září minulého roku vydala své debutové album, pojmenované jednoduše "Audioslave". Spekulovalo se, jak asi bude znít. Jestli si muzikanti vezmou více z moderního metalu založeného na tvrdých riffem vynikajícího kytaristy Toma Morella (RATM), nebo punkem říznutého metalu let sedmdesátých, kterým na začátku minulé dekády dobyli Soundgarden svět. Ale jak řekl kdysi Miloš Kopecký ve slavné české parodii na americké westerny "Limonadový Joe": "Ani to, ani ono... nýbrž!" - zlatá střední cesta. Melodický písničkářský styl ala Cornellovo sólo a stará známá Morellova kytara se soundem připomínájícím Led Zeppelin přinášejí něco, co jsme v obou kapelách ještě neslyšeli.

Album bylo poměrně úspěšné, důkazem buď, že jsme mohli v televizi zhlédnout hned tři videoklipy - "Cochise", "Like A Stone" a "Show Me How To Live". Bohužel právě tyto klipy jsou to jediné, co krom živého vystoupení ze show Davida Lettermana z listopadu minulého roku na recenzovaném DVDčku najdete. Samozřejmě prohlédnout si ohňostroj v "Cochise" nebo vynikající honičku s policií v "Show Me How To Live" je s pořádnou zvukovou soustavou a velkým rozlišením jiný požitek, než koukat na šumějící televizi, jejíž obraz se sestává z nepřehlédnutelných odporných čtverečků, ale přeci jenom jsme všechno mohli již jednou vidět na MTV.

Živák, který jsem zmínil výše, byl samozřejmě také vysílán na několika hudebních stanicích a na DVD dokonce ani není celý!!! Pouhé dvě písničky a ještě k tomu prokládané klišé rozhovory s kapelou, ve kterých se neřeší nic jiného, než jak je Chris Cornell božský - kdyby si to jeho spoluhráči nemysleli, tak s ním přeci nehrají! Když už tím přerušují koncert, ať to přeci k něčemu je. Za zmínku také stojí, že DVD neobsahuje kromě hlavního menu žádný text, takže kdo nestíhá mluvenou americkou angličtinu a k ruce by se mu hodily titulky, má smůlu, žádné tam nejsou.

Chápu, že je to DVD singl za cenu DVD singlu (pohybuje se pod čtyři sta korun), ale i tak nepřináši vůbec nic nového a přes nesporně vysokou kvalitu Audioslave mohu těch třicet minut zábavy doporučit pouze skalním fandům této party. Nenašel jsem totiž jediný důvod, proč se na DVD podívat podruhé, přestože Audioslave patří mezi mé velké oblíbence.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY