Bensonova popová rekapitulace

19.09.2003 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Již několikátá kompilace kytaristy a zpěváka George Bensona vychází tentokrát pod neobjevným, zato však bombastickým názvem "The Very Best Of... The Greatest Hits Of All...". Více než jazzová je ale popová a není zcela reprezentativní.
7/10

George Benson - The Very Best Of... The Greatest Hits Of All...

Skladby: Give Me The Night, Turn Your Love Around, Never Give Up On A Good Thing, Love X Love, Nothing's Gonna Change My Love For You, The Greatest Love Of All, Feel Like Making Love, Breezin', This Masquerade, In Your Eyes, You Are The Love Of My Life, Lady Love Me (One More Time), Kisses In The Moonlight, Love All The Hurt Away, Being With You, Moddy's Mood, Nature Boy, Love Ballad, Shiver, On Broadway
Celkový čas: 79:36
Ačkoliv se nová výběrová deska amerického kytaristy a zpěváka George Bensona honosí neskromným názvem "The Very Best Of... The Greatest Hits Of All...", nenechte se ošálit. Zachycuje totiž jen jednu desetiletku písní nahraných u Warner Bros. v letech 1976 až 1986, tedy počínaje průlomovým (co se týče hitparád) albem "Breezin'". A i když je Benson vytrvale zařazován do kolonky jazz, je tato kolekce více popová než jazzová. Pro někoho to může být plus, pro někoho mínus.

Letos šedesátiletý Benson bývá považován za kytarový ekvivalent Nat King Colea, pěvecky má blízko třeba k Lutheru Vandrossovi nebo Steviemu Wonderovi (slyšme v jeho podání "Nature Boy"). Řadí se vůbec k nejvýznamnějším černošským (či chcete-li afroamerickým) umělcům, spolupracoval s dlouhou řadou významných osobností, na recenzované desce např. slyšíme písně produkované Quincy Jonesem nebo duet s Arethou Franklin "Love All The Hurt Away".

Přiznám se, že jsem se těšil na to, čím Benson nejvíce proslul a sice na procítěnou kytarovou hru, na měkký smooth jazz, ale na této desce v naprosté většině kytara ustupuje z hlavní role do pozadí jen jako pouhý doprovodný nástroj. To málo instrumentálek (báječná "Being With You") patří k nejlepším kouskům desky, a i když celé album není zdaleka špatné (proboha, Benson je špičkový hudebník!), je už nasměrováno velmi do vod r'n'b, neřku-li popíku v podobě sladkých balad ("Nothing's Gonna Change My Love For You"), v lepším případě rychlé skladby mají funkový náboj (viz úvodní čtyři položky).

Na spočítání Bensonových kompilací by už nestačily ani prsty dvou rukou, čili je jen na vás, které období a preferovaný hudební styl toho kterého výběru si vyberete. Aktuální "The Very Best Of... The Greatest Hits Of All..." je zaměřeno na nejkomerčnější část jeho kariéry. Takže největší hity asi ano, ale to nejlepší ze všeho asi ne.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY