Pusa se symfoniky u protinožců

18.09.2003 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Římskou číslicí znamenající čtvrté pokračování koncertních desek je označeno živé album americké skupiny Kiss "Symphony: Alive IV". Tentokrát se příznivci z řad Kiss Army dočkali úpravy pecek svých oblíbenců ve spolupráci s melbournskými symfoniky. Výsledek této kooperace vám může naznačit naše recenze.
5/10

Kiss - Symphony: Alive IV

Skladby: CD1 - Deuce, Strutter, Let Me Go Rock & Roll, Lick It Up, Calling Dr. Love, Psycho Circus, Beth, Forever, Goin' Blind, Sure Know Something, Shandi / CD2 - Detroit Rock City, King Of The Night Time World, Do You Love Me, Great Expectations, Shout It Out Loud, God Of Thunder, Love Gun, I Was Made For Lovin' You, Black Diamond, Rock And Roll All Nite
Celkový čas: 46:45 a 49:19
Vydavatel: BMG
Detroitská rocková formace Kiss je v současné době na velmi úspěšném turné s dalšími veterány Aerosmith. Vůbec to nevypadá, že by nekonečná rozlučková šňůra Kiss měla v dohledné době skončit. Lidé na vystoupení chodí, pořád je láká třeskutá směs rokenrolu, masek a pyrotechniky, proč by tedy show neměla pokračovat? Nové písně ale nepřibývají, vždyť poslední studiové album "Psycho Circus" vyšlo před pěti lety (a další šestiletá propast odděluje i předposlední výborné album "Revenge"), takže máme co dočinění s výprodejem v podobě hitových výběrů a živých nahrávek. Již čtvrtý koncertní záznam (nepočítáme-li slušné "MTV Unplugged" z roku 1996) vychází nyní pod názvem "Symphony: Alive IV".

První "Alive" z roku 1975 se stalo legendárním albem označovaným za jeden z nejlepších živáků hardrockové historie, další dvě "Alive" (1977 a 1993) už takovou díru do světa neudělaly. Co čtverka? Dumání nad něčím novým přivedla zřejmě Simmonse a Stanleye k myšlence spáchat velkolepý koncert se symfoniky a ještě navíc v Austrálii. Vystoupení a poté i jeho záznam je dle divadelních zvyklostí rozděleno do tří dějství - první předvedla jen samotná kapela a zdá se mi nejhorší, druhé dějství obohatil The Melbourne Symphony Ensemble (a onen komornější pětipísňový poloakustický blok připomněl právě "Unplugged"), třetí část je již za účasti celého orchestru a logicky je (či má být) nejvíce bombastická.

Pomohl orchestr zvuku kapely? Možná jen poskytl medvědí službu, protože ukázal, že bez něj bylo v prvním dějství vyznění skupiny plytké a po instrumentální stránce nepatřilo k nezapomenutelným mistrovským kusům. S postupujícím časem sonická monumentálnost koncertu roste, aby vyvrcholila ve finále závěrečnou "Rock And Roll All Nite", ale málokdy se dá říci, že by kooperace skupiny se symfoniky byla něčím podnětná či obohacující jako v případě "Do You Love Me" nebo "Love Gun", kdy se podařilo umocnit jakýs-takýs dramatický náboj skladeb.

Osobně považuji nápad dát kapelu typu Kiss dohromady se symfonickým orchestrem za nešťastný (vůbec kombinace rockerů s klasickými hudebníky se povede málokdy), ale dle fotek v bookletu to mohla být na místě docela dobrá taškařice. I dirigent, orchestr a dětský sbor byly vyzdobeny typickým kissáckým makeupem a na vizuálních efektech se taky nešetřilo. Takže toto dvojalbum beru spíše jen jako upoutávku na stejnojmenné DVD, jež má být opatřeno DTS zvukem. A ruku na srdce, bez pyrotechniky, oblečků, líčení a světel je pouhý poslech koncertu Kiss z desky hodně ochuzený.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY