Thulsa na albu "Přikryti stíny" protáhne posluchače temnotou duše i zjitřenými emocemi

03.05.2024 18:00 - Jiří V. Matýsek | foto: Kabinet Records

Domácí tvrdě kytarová scéna se prolíná jako notně propletené klubko. Jména se opakují v různých projektech i konstelacích, nové sestavy plodí nečekané kombinace a hudební výlety. Na debutu formace Thulsa "Přikryti stíny" by proto neměli překvapit povědomí muzikanti. Výsledný materiál přesto září novotou.
8/10

Thulsa - Přikryti stíny

Skladby: Černý samet, Znamení ohně, Algoritmus války, Nože pod kabátem, Nebesebe, Ve zvěrokruhu, ...
Vydáno: 7.3.2024
Celkový čas: 32 minut
Vydavatel: Kabinet Records
Sedm skladeb na desce "Přikrytí stíny" vzniklo právě z napětí a odlišných kořenů i hudebního zázemí pěti jednotlivých členů Thulsy. V temném lektvaru se potkává intenzita hardcoreové emocionality s doommetalovou naléhavostí, nešvary tepajícím politickým punkem i špetkou vnitřní melancholie post-hardcoreové zvukomalby. Přidejme trochu stoneru a lepivého bahna sludge a na mysli, alespoň zhruba, vytane představa, jak asi čerstvé album zní.

Muzikanti hrávali a hrají Tumno, Sheeva Yoga, Protijed, Lahar nebo Balaclava (mimo jiné, pochopitelně). Každý přináší to svoje - jeden bahnitou velebnou valivost, jiný kytarové sólo, další zase rychlopalné bicí, nikdo tu ale nestrhává pozornost pouze k sobě.

Za pomyslný tmel můžeme považovat Milana Trachtu alias Banána. Tento spiritus agens domácí hardcoreové scény s mnoha přesahy, jak ostatně ukazuje knižní rozhovor "Nepřestat se dívat kolem sebe", přidává k hutné hmotě další vrstvu - křičenou, agresivní, ale v mnoha ohledech zároveň i nesmírně poetickou. Banán dokáže probudit emoce, říznout do masa a posluchače strhnout.

Ponor do temných zákoutí duše nebývá příjemný - a příjemně, v tom hladivém či snad uklidňujícím duchu, nevyznívá ani deska "Přikryti stíny". Thulsa posluchače hned s úvodní skladbou "Černý samet" chytne za krk a s gustem jej protáhne zjitřenými emocemi. Nekompromisně a tvrdě.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY