Šimon Bilina si za pomoci Lukáše Chromka a Jana Uviry vede "To svý"

17.04.2024 16:04 - Hana Bukáčková | foto: Supraphon

Šimon Bilina se sice proslavil hlavně televizními seriály, já jsem na něj ale poprvé narazila až díky songu "Nebreč", který po smrti Davida Stypky pomohl svým zpěvem Lukáši Chromkovi a dalším zúčastněným dokončit. A myslím, že se svou sólovou tvorbou jde v jeho šlépějích. Má krásný sytý hlas, který umí chytnout za srdce a rozpumpovat emoce.

"'To svý' jsem skládal v nočních hodinách v bytovce v Sedlčanech, kde nade mnou samozřejmě spali jiný lidi, tak jsem se jejím skládáním prošeptal a ráno ji vezl Lukáši Chromkovi do studia," přiblížil vznik songu Bilina. Ve skladbě se pokusil zachytit různé barvy života a věnoval ji "všem našim vztahům, které změnily formu. A těm, kdo před bolestí neutíkají, ale činí z ní zdroj své nové síly".

Píseň vznikla ve spolupráci ještě s pianistou Janem Uvirou, který se spolupodílel na hudbě a v druhé polovině songu se doslova vyřádil. "Tvořit s Lukášem připomíná jízdu kabrioletem plnou adrenalinu po té nejhladší kalifornské dálnici. Tvořit s oběma najednou je pak čiré šílenství. Šílenství, jehož se nemůžu nabažit," libuje si hlavní aktér. O bicí song doplnil Roman Vícha.

Multitalentovaný umělec také režíroval klip, který skladbu provází. Líbí se mi prostředí, v němž snímek pořídil. Sice na jednu stranu vypadá trochu sterilně, ale zase nechybí záplava rostlin. A skvělý detail je všudypřítomný mech (nebo umělý trávník?), po kterém hudebníci šlapou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY