"Dancing Star" Pet Shop Boys je poctou všem talentovaným a odvážným

07.04.2024 15:15 - Dan Hájek | foto: x2 Recordings

Vydání patnáctého alba "Nonetheless" Pet Shop Boys se nezadržitelně blíží, dočkáme se ho už v závěru dubna. Druhou návnadou se stala hybná oslava života a svobody "Dancing Star", jež je inspirována životem tanečníka a choreografa Rudolfa Nurejeva.

Oproti první singlovce "Loneliness" se novinka více pohybuje v teritoriu jejich klasického osmdesátkového zvukového designu. Některé melodické prvky mohou dokonce připomenout dávnější hity "Domino Dancing" či "West End Girls".

V textu písně se Neil Tennant zaměřuje na oslavu baletního talentu Rudolfa Nurejeva, který emigroval ze Sovětského svazu, když byl v roce 1961 na turné ve Francii, kde poté našel svůj nový domov. V závěru kariéry se stal i ředitelem baletu Pařížské opery a zemřel v roce 1993 na důsledky nemoci spojené s AIDS.

Doprovodný klip režíroval Luke Halls, který spojil archivní záběry z Nurejevových vystoupení se záběry domácího videa z idylických dovelených na francouzské riviéře. Vedle nich se v prostřizích objevuje sama dvojice. Nenáročný vizuál je však oslavou života, svobody a odvahy vymanit se ze spárů totalitního režimu.

Singl navíc přináší dvě velmi povedená béčka - tanečně orientovanou písničku "Sense of Time" a netradičně koncipovanou skladbu "If Jesus Had a Sister". Ty doplňují remixy "Dancing Star" z dílny Solomuna, naopak Superchumbo přepracoval do výraznějších beatů song "Party in the Blitz". Na digitálních platformách naleznete i bonusové dubové verze. Milovníci fyzických nosičů mohou vyhlížet 3. květen, kdy toto šestipoložkové EP vyjde na cédéčku.

Deska "Nonetheless" Pet Shop Boys do obchodů s muzikou doputuje v pátek 26. dubna, desítka skladeb v produkci Jamese Forda vypadá následovně: Loneliness, Feel, Why Am I Dancing?, New London Boy, Dancing Star, A New Bohemia, The Schlager Hit Parade, The Secret of Happiness, Bullet for Narcissus, Love Is the Law.

Připomeňme, že dlouho dopředu vyprodaný koncert v pražském O2 universu v rámci turné "Dreamworld - The Greatest Hits Live" proběhne 1. července.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY