Sari Schorr v Lucerna Music Baru rozdávala radost

10.03.2024 18:30 - Jiří V. Matýsek | foto: David Webr

Američanku Sari Schorr předchází pověst nové Beth Hart. Nutno říct, že tato promo vějička není úplně od věci. Hlasová podobnost i jistá drsnost jejich projevu obě dámy rozhodně spojují. Schorr má oproti své souputnici ale jednu výhodu - není dosud tak známá a tudíž může být bezprostřednější. Jaký byl její pražský koncert?

Live: Sari Schorr

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 9. března 2024

Jistě, menší známost je samozřejmě v jiných ohledech i nevýhoda, což bylo jasně znát i při její pražské premiéře. Ještě před brzkým začátkem to vypadalo na dost tristní návštěvnost, Lucerna Music Bar ale návštěvnici nakonec zaplnili odhadem ze dvou třetin. Ne že by to rozené Newyorčance, která se může chlubit rozsahem pěti oktáv, nějak vadilo. V malých klubech a barech ostatně začínala, a pokud by měla do budoucna přijít o bezprostřední kontakt s publikem, byla by to škoda.

Sari Schorr, Lucerna Music Bar, Praha, 9.3.2024
© David Webr
V takovém prostoru totiž vynikne opravdovost všech jejích reakcí na až překvapivě roztancované publikum i nefalšované překvapení z vřelého přijetí. Sari Schorr přijela v doprovodu trojice nadšených muzikantů, a jakkoliv na ní byla na úplném začátku patrná lehoučká nervozita, opadla během první písně. A pak už to jelo. Emotivně, intenzivně a s postupně bující energií.

Zpěvačka loni vydala s kytarovým velmistrem Robinem Trowerem (mj. působil v Procol Harum) společnou desku "Joyful Sky" a z tohoto povedeného alba v sobotu večer hodně vybírala. Zapůsobil zejména titulní song nebo procítěná skladba "Peace of Mind", Sari ale hojně sahala i do svých starších alb a nabídla také ochutnávku toho teprve připravovaného.

Umělkyně se chvályhodně může držet hlavně svého repertoáru, coververze zazněly pouze dvě - výrazně přepracovaná a potemnělá "Black Betty" a rozjařená "I Just Want To Make Love To You" původně od Willieho Dixona, v níž se spolehlivě vyřádili její spoluhráči. Tečku za koncertem udělala procítěná píseň v podobě "Valentina" z její doposud poslední sólovky "Never Say Never".

Sari Schorr, Lucerna Music Bar, Praha, 9.3.2024
© David Webr
Celý večer byl takovou malou oslavou obyčejného života - v duchu songu "Ordinary World". Sari Schorr vyzařuje pozitivitu, radost ze života, je přesně tím typem interpretky, která svou přítomností dokáže rozsvítit celý prostor a každému dodat trochu síly k tomu, aby zvládnul další den, ať už bude sebenáročnější.

"Však to všichni znáte," okomentovala skladbu "Ain’t Got No Money". Ale, co na tom, když máte sami sebe. Prostě, cítíte se s ní dobře. A to je vzácná schopnost.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY