Bývalá biatlonistka Gabriela Soukalová nazpívala do svého dokumentu duet se Štefanem Margitou "Teď budu mluvit já"

07.03.2024 14:39 - Hana Bukáčková | foto: Gabriela Soukalová

Taky jako já patříte mezi milovníky biatlonu? Pokud ano, pak přímo pro vás bude určen nový dokumentární snímek o naší nejslavnější star v tomto sportovní odvětví, díky které vzešla tato disciplína do širšího povědomí.

Řeč je o fenoménu Gabriela Soukalová. Ta se teď rozhodla vzít otěže do svých rukou a zavést nás do svého světa, aby nám pověděla, jak to vlastně všechno doopravdy bylo a jak vše prožívala.

Jsou tu nejen úspěchy - k životu patří i pády, které zažila po ukončení profesionální kariéry. Dotkla se i vztahu s exmanželem a vydání kontroverzní knihy, kterou namíchla půl národa. Ale uvidíme tam i její začátky, vzpomínání kolegů a blízkého okolí i současnou, pozitivně nabitou a namotivovanou, usměvavou Gábinu.

K filmu "Gabriela Koukalová: Pravda se pořád vyplatí" vznikla píseň "Teď budu mluvit já". Zpívá ji sama milovnice tohoto bílého sportu. O její lásce ke zpěvu se ví už několik let, často po získání medaile či nějakého ocenění přede všemi zazpívala - většinou song některého ze svých oblíbenců. Naposled to bylo v dějišti konání Mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, když vstupovala do Síně slávy.

Za skladbou stojí Michal Kindl. Na hudbě spolupracoval s Danielem Hádlem, s textovým obsahem pomohla samotná sportovkyně. Začíná niterně, komorně jen za klavíru, pak se krásně rozvine až do orchestrálního pojetí. V duetu jí sekunduje Štefan Margita. A opravdu sekunduje - dělá spíše druhé housle, doprovodné vokály a pomyslnou oporu. Možná by se z jeho kvalit dalo vytěžit víc...

Když překlenu všechny její dřívější pěvecké pokusy, jedná se o její první vlastní song. Gábina má líbivý hlásek, ale nijak výrazný, takový sborový, muzikálový, který snadno zapadne. Její projev je křehký (jako téma, o kterém zpívá), ne tak silný, připomíná mi i pěvecký styl typu Holki apod. Ale proč ne, zpěv nestudovala, a tak věřím, že si své posluchače najde... Mně se to ve finále celkem líbí.

Klip tvoří prostřihy z Gábinina osobního i profesního, sportovního života. Soukalová byla, je a bude bojovnice. I přes to, že je občas taková roztomile mimo a lehce naivní, fandím jí. Je to srdcařka... Nebojte se jít za snem a nic nevzdávejte, radí ve své písni. A mně už nezbývá než se těšit do kin - miluju dokumentární filmy, obzvláště ty ze sportu. :-)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY