The Music Digest představuje celou řadu tematických poslechových pořadů na jaro, festivalové speciály a zahraniční plány

21.02.2024 08:12 - Tisková zpráva | foto: Jan Hrubeš

Poslechové pořady The Music Digest (TMD) pokračují v pražském klubu Palác Akropolis i na jaře hned několika tematickými večery. Před letní pauzou dojde i dva letní festivalové speciály s doporučeními z programu řady domácích festivalů. Vedle speciálů je cílem předat aktuální výběr novinek, hudební historie a také tipy na blížící se akce v podání hudebního žurnalisty Dana Sywaly (ČT art, ČRo Jazz, Full Moon).

27. února od 20:45: To nejlepší z české a slovenské scény za rok 2023. Playlist vznikl ve spolupráci s Michalem Pařízkem, šéfredaktorem magazínu Full Moon.

12. března 20:45: To nejlepší ze zahraniční scény za rok 2023. Tradičně se můžete těšit na široké žánrové spektrum od alternativního rocku přes moderní jazz po vkusný pop, world music a další žánry. Dorazí navíc celá řada hostů z řad hudebních novinářů a profesionálů.

16. dubna 21:15: Tradiční formát - Novinky, výročí a promo koncertů. Během večera dojde ideálně na dvě premiéry videoklipů.

7. května 20:45: Festivalový Speciál - Beseda, Vivat Vila, LFŠ & Moody Moon Noize. Viz zde.
Červen: Festival Speciál - Brutal Assault

Festivalové speciály se staly stabilní součástí poslechových pořadů před letní sezónou. V květnu dostanou prostor formace a umělci, kteří vystoupí na festivalech Beseda u Bigbítu, Vivat Vila, Moody Moon Noize nebo Letní filmová škola v Uherském Hradišti.

"Během loňského léta jsem po letech vyrazil na velké množství festivalů, ale táhlo mě to především na menší akce, kde jsem oceňoval unikátní výběr prostoru a s tím často spojenou záchranu památek," říká Sywala a přidává pozvánku i na červen na pravidelný červnový výběr z programu Brutal Assault:

"Oceňuji všechny žánry, které Brutal Assault zahrnuje, včetně poctivého thrash metalu nebo black metalu. Od dob, co ale poprvé přijeli islandští Sólstafir, mě upřímně nejvíc baví atmosféričtější a alternativnější věci. I proto jsme předloni s kolegy pořídili video rozhovory s The Devil’s Trade nebo Shaam Larein a loni s italskou formací Messa, jelikož jsme chtěli podpořit nadějné umělce. Zároveň, jako u každé poslechovky, jsou v programu i dvě 'volby publika', kde ocením tipy návštěvníků."

První akce roku 2024 pojmenovaná "The Best Of CZ/SK 2023", která proběhne 27. února, bude zásadní v tom, že se její obsah dostane i do zahraničí. S posvěcením ze strany proexportní kanceláře SoundCzech, spadající pod Ministerstvo kultury ČR, bude The Music Digest propagovat domácí umělce v rámci Roku české hudby.

Loni byl v srbském Bělehradě prezentován playlist "The Best Of CZ/SK 2022". V listopadu 2024 na to Sywala naváže v Českém centru v Bělehradě, ale dojde i na další města v rámci bývalé Jugoslávie, včetně města Niš 16. března a dalších.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY