Avishai Cohen a Makoto Ozone oslaví koncertem Přátelství

22.01.2024 17:39 - Tisková zpráva | foto: Avishai Cohen

Izraelský kontrabasista Avishai Cohen a japonský pianista Makoto Ozone mají leccos společného. Oba například rádi navazují nadnárodní spolupráce a oba ovlivnil Chick Corea, se kterým hráli. Společným jazzovým jazykem promluví i 7. února 2024 v Divadle Hybernia. Avishai Cohen a Makoto Ozone dali společnému projektu přímočarý název "The Amity Duet", "Duo Přátelství". Za hlavní inspiraci ke spolupráci totiž považují "přátelství, mír, harmonii a vzájemné porozumění". Onu harmonii a pocit sounáležitosti hodlají přenést i na publikum.

"Být v tandemu s Makotem je pro mě opravdu vzrušující. On totiž ovládá onen vzácný druh klavírního mistrovství, ve kterém se mísí klasické a jazzové schopnosti, což je pro mě perfektní kombinace," vysvětlil Cohen. A Ozone dodává: "Od doby, kdy jsem Avishaie prvně slyšel, snil jsem, že jednoho dne spolu budeme hrát. Konečně se to stalo. Neumím ani popsat, jak krásně se ctím v hudbě, zkomponované opravdovým géniem."

Jako jeden ze styčných bodů, od kterého se mohli při spolupráci snadno odrazit, připomínají oba muzikanti inspirativní spojení s ikonickým jazzovým velikánem Chickem Coreou. Cohen hrával na přelomu tisíciletí v Coreových kapelách Origin (album "Change", 1999 a koncertní nahrávky z klubu Blue Note) a New Trio (deska "Past, Present & Futures", 2001). Makoto vytvořil se svým guruem Chickem klavírní duo v roce 2016, jejich souhra je zaznamenána na koncertním dvojalbu "Resonance" (2021).

Koncert The Amity Duet proběhne v rámci série Jazz Meets World.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY