Emeli Sandé na desce "How Were We To Know" kraluje svým úchvatným hlasem

11.12.2023 00:00 - Josef Martínek | foto: Giulia Savorelli

Album "How Were We To Know" je v diskografii Emeli Sandé už pátým v pořadí, z většiny se drží zpěvaččina osvědčeného rukopisu a nijak výrazně nezatřáslo hitparádami. Proč o něm tedy psát? Protože obsahuje výborné písně v podání umělkyně se strhujícím vokálem, které jen tak nezestárnou.
8/10

Emeli Sandé - How Were We To Know

Skladby: All This Love, My Boy Likes To Party, Lighthouse, How Were We To Know, Too Much, Nothing We Can't Handle, Like I Loved You, There For You, True Colours, End Of Time, Love
Vydáno: 17.11.2023
Celkový čas: 41 minut
Vydavatel: Chrysalis Records
Na loni vydané čtvrté studiovce "Let's Say For Instance" byla patrná chuť trochu si zaexperimentovat. V některých položkách se to povedlo více, v jiných méně, zpětným pohledem se však zdá, že pro Emeli Sandé mělo toto dílo jeden zásadní význam: pochopila díky němu, že má svou vlastní cestu a z té nemusí uhýbat.

Její hudba, dosyta čerpající z r'n'b, soulu i gospelu a vydatně pracující se silnými melodickými motivy, byla už v době vydání debutu "Our Version Of Events" z roku 2012 oldschoolová. Tehdy však Emeli měla štěstí, že se trefila do retro vlny nastartované jejími kolegyněmi Amy Winehouse či Adele - a výsledkem bylo jedno z nejprodávanějších britských alb dekády. Popová scéna se ale od té doby v mnohém změnila a skotské interpretce co do komerční úspěšnosti trochu ujel vlak.

Nevadí, své publikum si už dávno našla a na novince mu dává to, v čem je opravdu silná: tedy fenomenální vokální výkony, podmanivé tóny a srdcervoucí výpovědi o lásce a zranitelnosti. Těm na uvěřitelnosti přidává skutečnost, že sama Sandé je pod každou z jedenácti skladeb autorsky podepsána.

Ne že by zcela rezignovala na snahu občas překvapit - třeba písnička "My Boy Likes To Party" se nese v elektronicky roztančeném duchu a ukazuje, že i modernější zvuk rodačce ze Sunderlandu sluší. Do uvolněného songu "Lighthouse" se zase promítly vlivy reggae a ani v tomto případě nejde o žádný přešlap.

Nejvýrazněji ale z kolekce čnějí power balady, v nichž Emeli naplno předvede svůj hlas. Hned v úvodním kousku "All This Love" vás svým expresivním projevem naprosto uzemní. To samé se jí podaří i v titulní "How Were We To Know", která okouzlí půvabně klenutou melodií a oslní mohutnou, emocemi bobtnající gradací. Za povšimnutí stojí také jemné vokály a zvuky v pozadí, které nenápadně, avšak stěžejně utvářejí atmosféru skladby, což je charakteristické i pro celé album.

K energičtějším momentům patří také vášnivě tepající "Like I Loved You", svou něžnější tvář naopak muzikantka poodhaluje v až andělské "Too Much". V "True Colours" zase manifestuje svůj ohromný pěvecký cit pro střídání různých pěveckých poloh a vyniká zde především jako oduševnělá vypravěčka.

Vokální dovednosti zůstávají velkou předností Emeli Sandé. Díky nim může svoje písně vystavět tak, že si z nich snadno sednete na zadek, aniž by musely přinášet nějakou hudební revoluci. Skladby tohoto typu mají navíc jednu velkou výhodu: jejich kouzlo nevyprchá spolu s trendem na Spotify, ale můžou vás odzbrojit třeba i za deset, dvacet nebo více let. Ne nadarmo už kdysi Whitney Houston říkávala, že skvělý song je zkrátka skvělý song.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY