Temně posmutnělý depešácký Nsonic

01.08.2003 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Projekt Nsonic, který v současné době tvoří pouze Jiří Vatka, vydal nedávno své třetí album nazvané "Glimmer". Přibyly vokály, které celou novinku přiblížily někam do vod osmdesátých let prosycených atmosférou Depeche Mode. Špatné to není, ale skvělé také ne.
5/10

Nsonic - Glimmer

Skladby: Hole (Death Of Zen Gen O), Walking, Sorrow, Free Your Mind, I'm The One You Need, Shooting Star, How Was Your Day?, Today 061001, Sunday Morning, Fade, Dream Of East (Lazy Jimmy Mix), How Was Your Day? (2nd Feeling Mix), How Was Your Day? (Lithium 101 Electro Mix)
Celkový čas: 53:48
Projekt Nsonic mě až do aktuálního alba "Glimmer" ani trochu nezasáhl. Z proma na stránkách CDirect jsem se dozvěděl, že postupem času se z kapely stal one man projekt Jiřího Vatky, stejně jako že původně instrumentální kompozice obohatily na novince i vokály. To mě ovšem rozhodně nepřipravilo na první poslech desky. Hned úvodní instrumentálka "Hole" mě natolik znechutila svým zvukem, který snad nemají ani amatérské mody vytvořené ve Fasttrackeru a kterých se na internetu válejí tuny, že jsem se skutečně bál, co za elektronickou slátaninu mě čeká. Další poslechy naštěstí ukázaly, že i když zvukem se nahrávka dá zařadit spíše k amatérským pokusům domácích počítačových hudebníků, co do kompozičních a aranžérských dovedností je Vatka o dost výše. Díky bohu za to.

Nová deska Nsonic je v prvé řadě postavena na písničkách - povedených a se silnými refrény, hlavně "Sorrow" s hostující Nikou B., úvodní "Walking" či "How Was Your Day" jsou velmi chytlavé. Ovšem skladatelský um je pohřben spoustami chyb, které posluchače zbytečně dráždí. Kromě již zmíněného ne až tak profesionálního zvuku nepotěší ani Vatkova nepříliš vysoká hlasová zdatnost, písničky sice odzpívá, ale že by se v jeho hrdle schovával poklad, to skutečně ne. Největší negativum ovšem vidím v naprostém nedostatku originality a i nezasvěcenému musí být hned jasné, že Vatka ve svém útlém mládí určitě chodil celý oděný do černého. Většina písniček totiž zní jako nepříliš upravená dema Depeche Mode z osmdesátých let, které někdo někde našel a nyní vydal.

Samostatnou kapitolou jsou tři bonusové remixy. Zatímco remix "Dream Of East" (originál na desce nenajdete) od Honzy Muchowa nepostrádá pro něj tak typické zvukové hrátky, dvojice remixů "How Was Your Day?" spíše jen rozmělňují původní nápady. A jakkoli mi to až tolik nevadí, přece jen mě zarazilo, že na obalu inzerovaný videoklip k "Sorrow" na mém cédéčku prostě obsažen není...

Jisté je, ža fandové výše zmíněných Depeche Mode, Camouflage či ostatních v osmdesátých letech čistě elektronických kapel najdou v desce "Glimmer" to, co jím v dnešní době v současné hudbě chybí. Je jen otázka, zda je to pro projekt Nsonic dostatečně vysoký cíl. Potenciál dosáhnout mnohem vyšších met by tu totiž určitě byl.

CD k recenzi poskytla distribuční společnost CDirect.

Album: Nsonic - Glimmer
Hodnocení: 5/10
Celkový čas: 53:48
Skladby: Hole (Death Of Zen Gen O), Walking, Sorrow, Free Your Mind, I'm The One You Need, Shooting Star, How Was Your Day?, Today 061001, Sunday Morning, Fade, Dream Of East (Lazy Jimmy Mix), How Was Your Day? (2nd Feeling Mix), How Was Your Day? (Lithium 101 Electro Mix)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY