- musicserver.cz">

Zemřela Astrud Gilberto, "The Girl From Ipanema"

06.06.2023 22:18 - David Věžník | foto: Popsie Randolph

Do hudebního nebe odešla další hvězda, brazilská zpěvačka Astrud Gilberto. Smutnou zprávu oznámila její vnučka Sofia. Uvedla, že její babička zesnula v pondělí 5. června ve věku 83 let. Příčinu smrti nespecifikovala.

Astrud Evangelina Weinert se narodila 29. března 1940 v Salvadoru. Jako mladá se přestěhovala do Rio de Janeira, kde se připojila ke skupině muzikantů, kterou později označovala jako svůj "hudební klan". V kapele hrál mimo jiné i João Gilberto, kytarista, jehož si Astrud po několikaměsíční známosti vzala za manžela a jehož příjmení si ponechala i po pozdějším rozvodu.

Gilbertův band patřil mezi průkopníky bossa novy a popularizátory tohoto žánru v New Yorku, kam oba manželé přesídlili v roce 1963. Právě zde vznikla "The Girl From Ipanema". João byl přizván k natáčení alba amerického saxofonisty Stana Getze, na němž chtěl tento jazzman mít i anglickou verzi brazilské písně "Garota De Ipanema". Ve studiu tehdy byla i Astrud, a protože jako jedna z mála uměla anglicky, postavil ji Getz před mikrofon.

Byla to pro ni vůbec první studiová zkušenost, její zasněný a ležérní projev ale muzikanta okouzlil a skladbu vydal. Z "The Girl From Ipanema" se stal hit, který si nakonec vysloužil i Grammy v kategorii song roku. Zajímavostí je, že sama Astrud za svou práci dostala standardní honorář 120 dolarů a její jméno nebylo uvedeno ani v kreditech. Populární písničku ovšem později předělal třeba Frank Sinatra a jí otevřela dveře k další kariéře.

Během té Astrud Gilberto spolupracovala s velikány jako Chet Baker, Quincy Jones nebo George Michael a nahrála na patnáct alb. To poslední, "Jungle", vyšlo v roce 2002.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY