Příjemný pop rock v podání Vanua2 baví. Albu "Two Of Us" ale trochu škodí jeho různorodost

12.05.2023 17:30 - Jiří V. Matýsek | foto: Vanua2music

Vanua2, to je spojení rytmiky bývalého obnoveného Blue Effectu Vojtěcha Říhy a Václava Zimy s kytaristou November 2nd a zpěvákem Yannickem Tevim. Na pódiích se pod touto značkou pohybují už šestým rokem, na první studiovku se tak čekalo docela dlouho. Nyní je deska "Two of Us" konečně tu. Jaká je?
7/10

Vanua2 - Two Of Us

Skladby: Two of Us, Come Together, You, In Front Of You, My Only Humour, It's A Blessing, Wasting Time, Baby Face, Knockin' It Out, Don't Stop, Loneliness Is Killing
Vydáno: 16.3.2023
Celkový čas: 38 minut
Vydavatel: Self-released
Když na konci roku 2016 zemřel Radim Hladík, obnovený Blue Effect se pochopitelně rozpadl. Důvod pokračovat nebyl. Rytmická sekce Vojtěch Říha a Václav Zima se však na pódiích znovu objevila vcelku záhy. Pánové se spojili se zpěvákem Yannickem Tevim a vznikl projekt Vanua2. Sestavu pak doplnil ještě kytarista Roman Helcl, mimo jiné lídr velmi dobře zaběhnuté formace November 2nd. Na debutové album "Two of Us" se ale čekalo - nakonec vyšlo až letos v březnu.

Skupina svou prvotinu naplnila moderním pop rockem, melodicky přívětivým, chytře vystavěným, aktuálním a - díky Tevimu - disponujícím hlasem, který ji od běžné místní produkce dokáže odlišit. Frontman totiž do poprockového rámce zapojuje i r’n’b a soulové barvy a dohromady to ladí velmi dobře.

Přesto se nepodařilo vytvořit úplně sevřený celek. Jedenáctka skladeb působí tak trochu jako sbírka ne úplně sourodých singlů. Lví podíl na tomto dojmu má i fakt, že se na výsledku podílelo poměrně dost producentů.

Nejvíc písní zaštítil Enthic, jeho kusy tepou výrazným beatem i svěží, téměř letní energií. Takovou "Baby Face" kupříkladu koření dobře zvládnutý, uvolněný rap. O něco kytarovější jsou pak třeba věci vzniklé ve spolupráci Romana Helcla a Stevea Walshe, třeba skvělá, téměř sealovská "Knockin’ It Out". Špinavější, rockový zvuk přinesl Adam Krofian z The Atavists do "Don’t Stop" nebo "It’s A Blessing" a na téměř akustickou čistotu vsadil Boris Carloff. Rukopisy producentů jsou tu prostě znát a dohromady to zrovna moc nelícuje.

Deska je v tomto ohledu docela univerzální - každý posluchač si z ní vyzobe to svoje a ostatní s klidem buď přeskočí nebo nechá plavat, aniž by se písničky zaťaly hlouběji do mysli. A to je škoda, protože materiál, z něhož mohlo vzniknout skutečně výrazné dílo, tu rozhodně je. Zkrátka tu trochu schází nějaký jednoticí prvek, který by nahrávku dokázal pevně sevřít do jednoho balíčku a vybízel k hlubšímu průzkumu.

Těch cest, které debut "Two of Us" otevírá pro další směřování Vanua2 (už bez Romana Helcla, který z kapely těsně po vydání alba odešel), je na něm spousta. Budoucnost teprve ukáže, jestli se z Yannicka Teviho stane spíše soulman, moderní zpěvák r’n’b, nebo rocker. Zvládá všechno, ale v současnosti je tahle různorodost spíše na škodu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY