Folkové prázdniny budou letos stavět mosty

09.03.2023 16:22 - David Věžník | foto: Rostislav Pospíšil

Pořadatelé festivalu Folkové prázdniny v tomto týdnu představili téma letošního ročníku a odhalili jméno, které osmidenní náměšťskou hudební přehlídku zahájí.

Tématem 37. Folkovek jsou "Mosty". "Myslím tím dvě zásadní věci, co pro mě 'mosty' znamenají při výběru hudby na festival. Jeden význam je 'spojení, propojení', ať už muzikantů z různých míst (i hodně vzdálených), kteří se vzájemně inspirují a rádi se spojí v hudbě, tak také spojení muzikantů z blízkých míst, ale generačně vzdálených. Druhý význam mostů je 'překlenutí' - tedy hudba, která muzikantům pomohla a pomáhá překonat těžkosti a složitosti různého druhu," vysvětluje šéfdramaturg Michal Schmidt.

V tiskové zprávě pak s radostí oznamuje, že Folkové prázdniny budou mít letos "vskutku světové zahájení". Do Náměště nad Oslavou totiž přijede argentinský soubor The Quinteto Astor Piazzolla, založený manželkou zesnulého mistra nueva tanga Astora Piazzolly.

"Držitelé Latin Grammy na nejvýznamnějších světových pódiích hrají skladby z Piazzollova rozsáhlého repertoáru a pro tango nuevo získávají nové generace posluchačů. Rozhodně se nespoléhají na silné jméno v zádech a mechanické obehrávání známých kompozic, to by jim Piazzolla, vyžadující po muzikantech odevzdat té hudbě duši, z nebe asi nepoděkoval. S vědomím, že se na ně dívá, se proto do tanga nueva pokládají se stejnou vášní, precizností a hráčskou intenzitou jako jejich předchůdci," doplňuje Schmidt.

Sedmatřicátý ročník Folkových prázdnin se uskuteční od 22. do 29. července v parku Zámku Náměšť nad Oslavou a v dalších místech tohoto města na Vysočině. Bližší informace najdete na webových stránkách akce.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY