Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet zvou ve skladbě "Zephyr" do barevného světa bez hranic

04.10.2022 15:33 - Jiří V. Matýsek | foto: Jonatan Jan

Mezinárodní formace Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet přichází s čerstvým singlem "Zephyr". Po kusu pojmenovaném "Focused Voice" se jedná o druhou kompozici, která předznamenává nástupce alba "Journeys" a zároveň nový zvuk. Ten si ve větší míře pohrává se živou elektronikou v podobě efektových pedálů a padů.

"Skladba 'Zephyr! vznikla v době covidových lockdownů. V ne úplně příjemných časech pro kulturu a muzikanty. Základní vzniklá harmonie a téma, které se objeví kolem druhé minuty skladby, ve mně evokovalo pocit úlevy a svítání na lepší zítřky. Proto taky název 'Zephyr' - mimo jiné výraz pro přívětivý vítr," říká Kotača.

Výsledek působí navzdory nervózní rytmice velmi prosvětleně a uvolněně. Oba instrumentalisté, jejichž jména jsou otištěna do názvu uskupení, mají dostatek prostoru, aby po svém rozvíjeli základní téma. Barevný hudební svět bez hranic, který neztrácí hravost, ale ani přirozenou přístupnost pro posluchače. Tak by se dal charakterizovat čerstvý počin.

Kotaču s Carlssonem, vyhledávaným švédským jazzovým kytaristou, spojilo studium v nizozemském Rotterdamu. Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet doplněný o vynikající slovenské jazzmany Petera Kormana a Kristiána Kuruce, odehrál desítky koncertů na jazzových festivalech a v klubech ve Švédsku, na Slovensku a v České republice. V jeho tvorbě se mísí vlivy lyrické skandinávské hudby a moderního jazzu se špetkou moravského a slovenského folkloru, což přináší unikátní zvuk, kladoucí důraz na pestrost, silné melodie a propojování odlišných hudebních tradic a kořenů.

Dvojice Alf Carlsson a Jiří Kotača rovněž letos na podzim vyráží na dvě turné. To první, pouze v triové sestavě s Kristiánem Kuncem, začíná 17. října v Brně a muzikanty zavede na Slovensko i do Rakouska. To druhé, které se uskuteční již v kompletním kvartetu, začne 19. listopadu ve Slaném a uzavře se 27. listopadu v pražském Jazz Docku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY