Když to dámy vezmou do svých rukou

06.07.2003 17:32 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Moby, tajuplný skřítek, který právě obráží Evropu na svém turné, vydává již pátý singl z desky "18", na nějž se dostala skladba "Jam For The Ladies". A právě na něj jsme se koukli v naší recenzi.
7/10

Moby vs Princess Superstar - Jam For The Ladies

Skladby: Jam For The Ladies (Radio Mix), Jam For The Ladies (Voodoo Child Remix), Jam For The Ladies (Nevins Club Blaster Mix), Jam For The Ladies (Fancy's Mix), Jam For The Ladies (Nevins Reggae Dub Bander), Bed, Ace Love
Celkový čas: 36:03
Vydavatel: EMI
Moby zažívá úspěšná léta. Právě projíždí Evropou, kde koncertuje a propaguje již rok starou desku "18", 20.6. zakoncertoval také v pražské T-Mobile aréně. K propagaci turné vyšel i singl "Jam For The Ladies", který je již pátým v pořadí. Hostem singlu se stala Princess Superstar a jedná se o jeden z pěkně našlápnutých singlů, co se týče nejenom hudby, ale i obsahu. Nebral se ohled na žádná omezení platící hlavně v Anglii a tento singl má tak skoro třicet osm minut.

Úvodní "Radio Mix" je lehce upravenou a vylepšenou albovou verzí. O samotné remixy se postaral sám Moby, rapper Fancy a Jason Nevis. Remix od Fancyho je hozen hodně do hip hopu a řekl bych, že je nejslabší. Moby se schoval pod své alterego Voodoo Child a vytvořil povedený remix, který ho vrací v jeho tvorbě do počátku devadesátých let, kdy se více zaobíral progresivní elektronikou. Zbylé dva remixy "Jam For The Ladies" umíchal Jason Nevis, který spojil mnoho odrůd taneční hudby, kytarových rifů a samplů, jeho remixy jsou slušná jízda na taneční parket. Druhý "Nevins Reggae Dub Bander" se skvěle houpe v letních náladách, to reggae se tam doopravdy objevuje a pasuje jako ušité.

Moby je expert na skvělá béčka, která by klidně našla místo i na jeho deskách. Jeho singly se už jen kvůli těmto skladbám vyplatí kupovat. Ani tentokráte se nespletl a připravil povedené kousky. Nejsou to však typické melodie z poslední doby, kdy spojil klavírní linky se smyčci a převážně pomalými rytmy. Obě skladby jsou elektronickým kulinářstvím, které Mobymu jde na výbornou. "Bed" i "Ace Love" šlapou v uceleném a svižném dupáku, který doplňují skvělé elektro zvuky, je to radost poslouchat, když se Moby odpoutá od svým rádoby sladkých hrátek. Ty se mu nejvíce povedly na albu "The End Of Everything" (1996) od Voodoo Child. Tyto dvě béčka se spíše blíží k čemusi vytvořenému na prvotním épéčku "Demons/Horses" (1994).

Moby tvoří vydařené singly a tento taktéž patří k nim. Sedm tracků na jednom disku, to se na singlu vidí málokdy. "Jam For The Ladies" se povedlo co se týče remixů a to hlavně zásluhou Jasona Nevise, bonusové "Bed" a "Ace Love" nikterak nezaostávají. Moby je prostě stále dobrý a já budu jen doufat, že mu to takto půjde i dále.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY