Björk prozradila název připravované studiovky. "Fossora" vyjde na podzim

23.08.2022 11:31 - Nikola Růžičková | foto: Vidar Logi

Už loni jsme informovali o tom, že Björk chystá nové album. Teď nastal čas přidat nějaké ty detaily. Kolekce vyjde letos na podzim (přesné datum je zatím tajemstvím) a bude se jmenovat "Fossora".

O následovníku desky "Utopia" z roku 2017 se hudebnice rozpovídala v nedávném interview pro The Guardian. V něm se mimo jiné svěřila, že nahrávku částečně ovlivnila smrt její matky - Hildur Rúna Hauksdóttir zemřela v roce 2018 ve věku 72 let a islandská umělkyně jí věnovala písně "Sorrowful Soil" a "Ancestress".

"Je to docela brzy, já ani můj bratr jsme matčinu smrt vůbec nečekali, mysleli jsme, že jí zbývá dalších deset roků," popsala Björk a dodala: "Bylo to, jako kdyby v sobě měla nějaké vnitřní hodiny a zkrátka už byla připravená odejít."

Na nové řadovce s ní spolupracovali například serpentwithfeet, indonéští Gabber Modus Operandi nebo její dcera Doa a syn Sindri. Podstatná část materiálu vznikala během lockdownu, který muzikantka strávila ve své rodné zemi. "Myslím, že takhle dlouho jsem byla doma naposledy v šestnácti letech," řekla ve zmíněném rozhovoru.

A proč se album bude jmenovat "Fossora"? "Bylo to jako kopat jámu v zemi," vysvětlila autorka. Slovo "Fossora" v latině totiž označuje hornici, ale také bagr.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY