"Sanfranciský blues" je druhou ochutnávkou z chystané desky, kterou Antikvartet vzpomíná na Dušana Vančuru

12.09.2022 17:36 - Milan Menčík | foto: Dílna Kalaš

Antikvartet pilně připravuje další studiovku. Před pár týdny z ní představil pilotní singl "Až se k nám právo vrátí", ten nyní následuje "Sanfranciský blues". Vzhledem k pojetí chystané kolekce, která má připomenout nejznámější skladby z celé textařské tvorby Dušana Vančury, je i tento song už dobře znám, dokonce v podání samotného Antikvartetu vyšel na jeho první desce "Všechno se jednou změní".

Antikvartet - Sanfranciský blues
© Antikvartet
Původně přitom píseň složil multiinstrumentalista a průkopník One More Bandu Jesse Fuller. Nové pojetí znovu potvrzuje naprostou změnu zvuku skupiny, která nastala s příchodem kytar i bicích nástrojů Jana Linharta. Jako host zde vystupuje jazzový kytarista Libor Šmoldas. Osobně se mi hodně líbí prolínání sólového zpěvu Tomáše Vávry v češtině s anglickým dvojhlasem zpěvaček Magdaleny Jungwirthové a Zuzany Vančurové a celkový dřevní zvuk nahrávky.

"Původní verze byla s Dušanovým klavírním doprovodem, ovšem ta nová vychází ze současného nástrojového obsazení Antikvartetu. Libor je pravidelným hostem při účinkování na společných pořadech s jeho otcem Ivem - Šmoldasův drzý jazzyk - a v této skladbě si vždycky zahrál na pódiu s námi," vzpomíná právě kapelnice Zuzana Vančurová.

Originál je známý pod názvem "San Francisco Bay Blues" a ve světě ho přezpívala spousta hvězd včetně Paula McCartneyho, Erica Claptona či tria Peter, Paul & Mary. Nové album vzniká pod produkčním vedením baskytaristy Jiřího Maška ve studiu A4 Mirochov a vyjde jako vzpomínka nedožitých 85. narozenin Dušana Vančury na začátku prosince. Novou úpravu si můžete poslechnout zde a můžete ji porovnat i s koncertní nahrávkou z loňského vystoupení Antikvartetu na Prázdninách v Telči.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY