"Awkward Laughter" ohlašuje návrat Karola Mikloše

03.07.2022 13:46 - Dan Hájek | foto: Slávka Miklošová

"This Side of Town", tak se bude jmenovat čtvrtá deska, kterou Karol Mikloš představí s příchodem podzimu. Již nyní na ni láká singl "Awkward Laughter". Hudba pochází z jeho dílny, o text se postaral Alan Dykstra, s nímž muzikant spolupracoval již na minulém albu "The Past of The Future".

Kolekce vznikala v trenčínském studiu Men at Sound. Během natáčení se Karol obklopil kapelou ve složení Andrej Petrovič (sólová kytara), Peter Brhlík (baskytara) a za bicí usedl Adam Olexík, působící i ve skupině The Youniverse. Producentsky na vše dohlížel Matúš Homola.

"Ako mnohí, covidové časy sme využili tak, že sme sa zatvorili do svojho sveta a vytvorili si vlastný mikrovesmír, ktorý sme nazvali 'This Side of Town' - je to mnohofarebný svet, presahujúci akékoľvek žánrové definície a je to zároveň dokonalá retrospektíva môjho 30-ročného pôsobenia na scéne. Páčil sa mi nápad otvoriť nové obdobie jemne teatrálnou skladbou, ktorá pre mňa premiérovo mieša ska, swing a jazz s trochu rockabilly do energickej pesničky, ktorá vlastne nakoniec vyznieva celkom popovo. Asi všetci dnes žijeme trochu so sileným úsmevom, takže verím, že 'Awkward Laughter' u poslucháčov zarezonuje a zasmejú sa s nami," doplňuje sám autor.

Doprovodné video režíroval Michal Večeřa. Vsadil na černobílý formát, ospalost jednoho dopoledne/odpoledne na opuštěném dvorku stavení (vedle kterého má Mikoš kapelní zkušebnu) a několika málo manévrech s dronem. Pomocí masek pak dotváří paralelu k veršům, jež popisují jakýsi tragikomický úsměv nad děním okolo nás samotných a nehezkou současností, kdy některé situace přestávají být směšné. Je to minimalistické, ale vše říkající.

Připomeňme, že novinka "This Side of Town" vyjde v pátek 23. září a Karol Mikloš s ní ukončí dlouholeté čekání na novou řadovku. Zatím posledním releasem totiž bylo pět let staré épéčko "Poisoned".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY