František Štorm aka Airbrusher představuje album "Latentní obraz"

01.06.2022 13:28 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / musicserver.cz

Metalové legendy Master's Hammer už jsou podle všeho definitivně minulostí, a jejich mastermind František Štorm se tak soustředí spíše na výtvarnou či spisovatelskou práci. Vloni například vydal knihu "Namasté", v níž vzpomíná na cesty po Indii. Na hudbu ale nezanevřel. Minulý rok oprášil svůj s elektronikou koketující sólový projekt Airbrusher - deska "Dirndl To Go" v každém případě zaujala. A nyní je tu nástupce, "Latentní obraz".

"Latentní obraz je pojem z analogové fotografie, ke které jsem se po letech vrátil, latence je i technický pojem z hudební produkce, latence je pro mě metaforou tajuplného stavu mezi příčinou a následkem, mezi představou a jejím zviditelněním. Pracuji rád v temné komoře, je to kouzelná alchymie," popisuje Štorm.

K některým skladbám z nahrávky pak doplňuje: "Album obsahuje některé písně k mým obrazům a akvarelovým skicám, za zmínku stojí 'Dušičková krajina' - imprese z podzimního Třeboňska. 'Nefritový králík' je čínská sonda na Měsíci, dlouho o něm nebylo slyšet, měl jsem obavu, jestli mu není smutno, tak jsem mu napsal písničku, aby byl veselejší. Dále je tu hudební doprovod k významným skupinovým výstavám, sice 'Vanitas' (DOX s O. Urbanem) a 'Paradis Macabre' (200 let Baudelaira) a desku uzavírá poměrně starý nápad zvukové ilustrace k harmonografu - stroje, který kreslí sám."

Jestli písnička "Nefritový králík" skutečně sondu na oběžné dráze rozveselí, můžete posoudit níže. V každém případě "Latentní obraz" vyjde na CD během pár týdnů, v plánu je též vinylová edice připravovaná na podzim.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY