Hluční a tiší cizinci

23.06.2003 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Mew je partička čtyř chlapíků, kteří tvrdí, že vynalezli "hlučný" pop. O tom vás může přesvědčit jejich debut "Frengers", jenž přináší svižné, ale i pomalé kousky, provázený pilotním singlem "Am I Wry? No". Podrobnosti hledejte v dnešní recenzi.
7/10

Mew - Frengers

Skladby: Am I Wry? No, 156, Snow Brigade, Symmetry, Behind The Drapes, Her Voice Is Beyond Her Years, Eight Flew Over, One Was Destroyed, She Came Home For Christmas, She Spider, Comforting Sounds
Celkový čas: 48:37
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Každý příběh má svůj začátek. Čtyřka chlapíků se seznámila při natáčení filmu, vw kterém proběhl konec světa pod návalem celuloidů. Vzniklo tak přátelství mezi Jonasem Bjerrem, Bo Madsenem, Johanem Wohlertem a Silas Utke Graae Jorgensenem. Pod vlivem svých hrdinů Dinosaur Jr. nebo My Bloody Valentine začali hrát pod názvem Mew. Pak trochu ulítli na plastovém popu, jak tento styl nazvali, skupiny Aqua (ano to jsou ti, co zpívali o Barbie) a jejich hudební myšlenky byly na světě. První singl "Am I Wry? No" vyšel v roce 2002. Pak přišla nahrávací smlouva a začal postupně vznikat debutový kotouč jménem "Frengers", který ve svém obalu nese podtitul "Not Quite But Not Quite Strangers". Prvním singlem z této desky byla rozsáhlá kompozice "Comforting Sounds", nyní v nové edici vychází dávný singl "Am I Wry? No". Hostem alba se stala zpěvačka s andělským hláskem Stina Nordenstam.

Jednotlivé kousky alba vznikaly již od roku 2001, natáčelo se na mnoha místech. Každá skladba je propracovaná a vypilovaná tak, aby na ní nebyl žádný kaz. Od svižných kousků, kterým vévodí jednoduchý kytarový riff, jenž má potřebnou sílu, aby chytnul (takto jednoduše by se dal charakterizovat otvírák "Am I Wry? No"), přes středně rychlé popovky typu "Behind The Drapes", konče nabubřelým finálovým hymnusem "Comforting Sounds", který je na desce prodloužen na skoro devět minut. Mew umíchali směs popových melodií, které vygradovali říznými kytarovými riffy a začali tvrdit, že to je jejich verze noisy popu. Na druhou stranu, nejsou až tak "hluční", že by se dalo mluvit o nějakém popovém hardcoru nebo tak, je to jen jinak uchopený pop, který má šťávu.

Mezi těmi všemi svižnými kousky hledejte i skoro akustickou vsuvkou "She Spider", která znenadání přejde v pěkně rozjetý vypalovák nebo přesládlou "She Came Home For Christmas". Vrcholem jsou však písně s hostující Stinou Nordenstram, která již stihla spolupracovat s Yello nebo Vangelisem. Jmenovitě zpívá v rychlé "Her Voice Is Beyond Her Years" nebo v nejemotivnějším momentu celé nahrávky jménem "Symmetry". Závěr desky patří opusu, který byl pro singl zkrácen, ale zde najdete jeho plnou verzi. "Comforting Sounds" začíná poklidně, ale s každým momentem graduje do monstrózního finále jakési rockové legendy obohacené o smyčce.

Mew na svém dlouho chystaném a propracovávaném debutu "Frengers" přišli s pěknou směsicí, ze které se vám rozhodně neudělá špatně. Spíše si začnete podupávat nebo se necháte rozhoupat do snivých popových výšek. Na "Frengers" jsou Mew pestří, jejich lehce hlučnější pop nikoho neurazí a nechme se tedy překvapit, pod jakými vlivy budou kouzlit příště a co nakonec bude obsahovat následovník této toreadorské odvahy před nájezdem rozžhaveného býka.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY