Insania je na "GRRRoteskách" přímočará a kousavá

28.02.2022 00:00 - Ondřej Hricko | foto: Smile Music

Je tomu pět let, co brněnská Insania vypustila do světa své poslední studiové album "Na počátku byl spam". Během té doby ale nelenila a vydala skvostné grafické dílo "Kacířův kancionál". Nyní je zpět s novou - a nutno dodat, že velmi chutnou - porcí anarchisticko-punkových hymen s názvem "GRRRotesky".
8/10

Insania - GRRRotesky

Skladby: Vytěsňuju, Narvi svůj testosteron jinam, Haka starýho Nicka, Ses ztrapnil, Jedeme peklo, Placatej svět, Nasyp to do mě, Bomba v kabaretu, Buď jako buddha, Neber si to osobně, Víc než platonicky, Hvízdání
Vydáno: 25.2.2022
Celkový čas: 43:50
Vydavatel: Smile Music
Insania dlouho platila za hardcorovou formaci. Postupem času se ale její zvuk notně proměnil. Přibylo přímočarosti, elektroniky a určité grotesknosti. I proto je název její letošní studiovky více než trefný a přesně vystihuje její aktuální zvuk a feeling. Zuřivá, provokativní a komiksově teatrální.

Stejně jako na předchozích řadovkách i na této jsou pilířem texty lídra Polyho. Jeho jízlivě sarkastický humor je pořád neobyčejně trefný a hra se slovy nekonečně zábavná. Stále dokáže překvapit obraty a rýmy, které jsou rafinovaně vypointované.

Zatímco dříve, zejména kolem desky "Rock'n'Freud", byla Insania v textech ponořena do mystiky, na těch dalších převládla náboženská témata a symbolismus. Na "GRRRoteskách" se kapela opět posunula dál a obsah tvoří především souboj s realitou, ať už proti dezinformacím v "Placatým světě", egoismu v "Narvi svůj testosteron jinam" či prostém vyjádření vnitřní anarchie v "Jedeme peklo".

Také po hudební stránce je novinka přímočařejší a jednodušší. Ubylo komplikovanosti a trochu ke škodě i momentu překvapení, což je asi největší výtka směrem k aktuální kolekci. Ale tyto tendence nepřišly náhle, ale postupně album od alba.

"GRRRotesky" jsou především narvané energií, která sálá z každé jednotlivé skladby, a těžko nechají posluchače chladného. Návykový je již dříve vydaný singl "Haka starýho Nika", plný nervózních riffů a tvrdé elektroniky, což je kombinace, která snese označení electro metal, stejně jako další singl "Jedeme peklo", který ženou vpřed vrčící Poly i brutální rytmika.

Skvělý je již zmíněný "Placatej svět", který si skvěle utahuje z fake news. Použitá citace bývalého tiskového mluvčího Václava Klause Petra Hájka o tom, že nepochází z opice, píseň výtečně zaštiťuje.

Jediná klidnější skladba se nachází na úplném konci. Westernem ovoněné "Hvízdání" je ale jedním z těch silnějších momentů s hutnou atmosférou. Navíc zde uslyšíme i doprovodný vokál zpěvačky brněnské metalové formace Tezaura Lori. Ženský hlas Insanii vždycky slušel.

Insania na Sparkshopu

Pokud patříte mezi fanoušky této brněnské partičky a chtěli byste mít "GRRRotesky" doma, na Sparkshopu si můžete tuto nahrávku koupit ve formě CD či LP. K dostání jsou zde také trička skupiny s různými motivy. A všechny tyhle věci tam pořídíte i v cenově výhodných kombech.

Ve výsledku tahle kapela natočila povedenou desku, srovnatelnou s předchozí "Na počátku byl spam", byť nábojem a atmosférou odlišnou. K síle a nápaditosti alba "Zapal dům poraž strom..." z roku 2013, oceněného dvěma cenami Anděl, jí ale chybí tehdejší moment překvapení i větší tvůrčí odvaha. Přesto je Insania zárukou skvělé a originální hudby s vizí a charismatem punkových anarchistů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY