Martians debutují skvělým albem "You Are Here", které se nepoddává lacino

27.12.2021 00:00 - Jiří V. Matýsek | foto: Martians

Oba dva letos vydali nahrávky svých vlastních projektů, i tak si našli čas na desku společnou. Mám na mysli Martina Schustera (Mindwork, Face The Day) a Martina "Spacoshe" Peřinu (Between The Planets). Jejich společné dítko se jmenuje Martians a koncem listopadu vydalo prvotinu "You Are Here".
8/10

Martians - You Are Here

Skladby: A Soul Of New Day, Deciever, Freedom Ahead, Abusing The Muse, Lucid, Worm Nest, Leave Me Alone, Story of the End, Goodbye Song
Vydáno: 27.11.2021
Celkový čas: 39:59
Vydavatel: Self-released
Ve svých letošních releasech lovili oba protagonisté spíše ve tvrdším hudebním spektru. EP "Cortex" formace Martina Schustera Mindwork je progresivně-death metalové, album "Parallel World" Peřinova projektu "Between The Planets" je podstatně éteričtější, nicméně stále stojí na základu vybudovaném z poctivých riffů. Martians na to jdou úplně jinak a deska "You Are Here" ukazuje poněkud jiné tváře obou pánů, byť vazby na další Schusterův projekt Face The Day jsou zde rozeznatelné.

"You Are Here" je zadumanou prog-rockovou nahrávkou, která se obešla bez pompy a velkých gest, nahrávkou introvertní, ba intimní. Prakticky jednotné střední tempo příjemně ukolébává a dává vzpomenout na podobně střižené muzikantské výlety Porcupine Tree i jejich mastermind Stevena Wilsona.

Hudba plyne nenápadně, jako by kolem posluchače jenom proplouvala. Nepotřebuje velkolepé nápady, dramatická sóla, dynamické vzestupy a pády. Vše podstatné je skryto v jejím jemném vlnění a občasném melodickém vzedmutí. A bohatě to stačí. Nabízí se geologický příměr: Aby voda vyhloubila koryto řeky, nepotřebuje na to mocný proud, stačí jen trpělivost. A té je, přiznejme si, v tomto případě potřeba vcelku dost.

Debut projektu Martians se nepoddává lehce. A asi ani nemá. Jako by ta hudba existovala ve svém vlastním světě, který je uzavřený ve skleněné kouli. Tahle neviditelná bariéra posluchače někdy ráda vpustí a nechá ho bádat v promyšleně náladotvorné krajině proplétajících se kytar, elektronických instrumentů a hlasu. Jindy ale, když není to správné naladění, posluchač zůstane před neviditelnou stěnou a melodie a slova k němu nikterak nepromluví. To je skutečně neobvyklý zážitek.

Jenže magie "You Are Here" tkví ještě v něčem. To album nedá pokoj. I přes marné pokusy láká k tomu, aby to posluchač zkoušel znova a znova. Pokud se zrovna bariéra nerozestoupí, i při pohledu přes sklo je v něm spousta krásy.

Textově se Martians noří do snového podvědomí. A tam se může skrývat spousta temnoty, je tu ale prostor pro naději. Jsou tu introvertní útěky do vnitřních světů, pocity izolace (podařený verš ve skladbě "Abusing The Muse" "I’m trapped in my home, no due to lock down"), obrazy nočních můr - a opět naděje, která se dost možná právě skrývá v těch světech, které si můžeme vysnít.

"You Are Here" je skvělý počin od dvou zkušených muzikantů, kteří přesně vědí, co chtějí. Podařilo se jim propojit svoje hudební světy do soudržného celku, který je ve své nenápadnosti velmi barvitý a plný výborných nápadů. A ona těžko uchopitelná nepřístupnost mu přidává tolik potřebnou auru tajemna.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY