Klip "Inner Strength" Karla Havlíčka ukazuje sílu přírody

15.09.2021 19:15 - Dan Hájek | foto: Tomáš Vrana

Album "Spoken" vyšlo již loni, na český trh ale doputovalo až nyní. Napůl v Americe usazený umělec Karel Havlíček na něm zhudebnil svůj deník z cest a zaznamenal na něm pocity z navštívených míst. Výsledek se pohybuje v rovinách instrumentálních filmových soundtracků, kterých je Karel taktéž vyhledávaným autorem, v kontrastu s ambientem či ryze elektronickou hudbou. Singl "Inner Strenght" svou strukturou může evokovat třeba i tvůrčí postupy Ólafura Arnaldse z jeho épéčka "Living Room Songs", zejména pak track "Near Light".

Doprovodný vizuál k aktuální kompozici vytvořil Martin Cenkl, jenž spolupracoval kupříkladu s Aid Kidem nebo skupinou Thrown. Námět vzešel z původní Karlovy idey a vyobrazuje přírodní obrazce (mořský příboj, kamenné pobřeží, kapky deště a tak dále) v montáži s počítačovou grafikou. Video odráží samotnou dynamiku této skladby a nerovný souboj vnitřních sil přírody jako takové.

Svým způsobem jde o předvoj chystané multimediální výstavy, jejímž základem bude právě zmíněná deska "Spoken". Na jejím konceptu Havlíček pracuje se svým bratrem Maximem a měla by spojovat výtvarnou složku s multimediální platformou. Premiéra této putovní exhibice by měla být příští rok v Praze.

Kromě těchto aktivit se Karel Havlíček v současnosti věnuje návratu Southpaw s jejich nahrávkou "I'm Really Gonna Miss These Songs When I'm Dead". Kromě sólových věcí taktéž často produkuje, v poslední době stál třeba za zrodem hitovky "Storyline" projektu MikAel.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY