Taneční variace Sergeie Polunina na "In Your Room" od Depeche Mode bere dech

28.05.2021 11:49 - Dan Hájek | foto: Sergei Polunin

Enfant terrible nebo James Dean baletu - to jsou časté přívlastky, které provázejí bouřlivou kariéru Sergeie Polunina. Jeho taneční nadání a fascinaci baletem mu však nelze upřít. Před pěti lety ohromil dokumentem "Dancer", na který již brzy naváže druhý díl, pojmenovaný prozaicky "Dancer II". Nyní na něj láká první ukázka. Ta je spojena se skladbou "In Your Room" z ceněného alba "Songs Of Faith And Devotion" od Depeche Mode. Režii snímku neměl pod palcem nikdo jiný než sám Anton Corbijn.

S choreografií Sergeiovi vypomohl Ross Freddie Ray. Společně se jim podařilo v tanečních sekvencích vyjádřit nespoutanou bouři uvnitř lidské mysli, kterou rozpaluje noční démon. Svým způsobem lze dílo chápat i jako určitou interpretaci životních peripetií a komplikací Davea Gahana. Zejména po turné ke zmíněné desce si totiž frontman kultovní britské formace prošel výrazným pádem do temných hlubin, jež mu málem vzaly život. Kulisou Corbijnova snímku se staly opuštěné pobřeží ostrova Terschelling cupovaného silným větrem, do černé barvy zahalená malá taneční scéna a židle. Návaznost den - západ slunce - noc pak utahuje emocionální smyčku tohoto tanečního dramatu, v němž Polunin, jak je u něj dobrým zvykem, exceluje.

Už 1. června by do obchodů měla doputovat publikace "DM AC", která je obrazovou retrospektivou Depeche Mode sestavenou z fotografií právě Antona Corbijna (po limitované a podepsané edici se zaprášilo už loni při spuštění předprodeje). Martin Gore z kraje roku překvapil fanoušky konceptuálním épéčkem "The Third Chimpanzee E.P.", načasování s "In Your Room" z "Dancer II" tedy nemohlo přijít v lepší moment.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY