Sladké plody od Goldfrapp

09.05.2003 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Goldfrapp je duo, které svůj debut vydalo před třemi lety, nyní se ohlásili novinkou "Black Cherry", kterou předznamenal singl "Train". Kam se tentokráte vydáme s majitelkou něžného hlasu Alison Goldfrapp, to vám prozradíme v dnešní recenzi.
8/10

Goldfrapp - Black Cherry

Skladby: Crystalline Green, Train, Black Cherry, Tiptoe, Deep Honey, Hairy Trees, Twist, Strict Machine, Forever, Slippage
Celkový čas: 42:55
Vydavatel: EMI
Goldfrapp není jen něžná kráska Alison Goldfrapp, druhým méně viditelným členem tohoto dua je Will Gregory. Když v roce 2000 vyšel debut "Felt Mountain", na posluchače čekala směs téměř scénické hudby, které vévodil heboulinký hlásek Alison. Strhující singlové počiny "Human" a "Utopia" předznamenaly druhé vydání debutu obohaceného o bonusový disk. Alison Goldfrapp spolupracovala s mnoha zajímavými lidmi, například s Orbital, na jejichž albu "Snivilisation" (1994) nazpívala hit "Are We Here?", nebo ji zastihnete na vypalováku "Nothing Left" z desky "The Middle Of Nowhere" (1999). Novinka "Black Cherry" je trochu jiná, rozhodně se vám z ní neudělá špatně, jako jedné z aktérek filmu "Čarodějky z Eastwicku", která ony sladké plody po zakletí vyvrhovala ze svého těla.

Pilotní singl "Train" je mnohem živější než celé "Felt Mountain" dohromady, má tepající tempo a spleť různorodých elektronických zvuků. "Black Cherry" je více napěchované zvuky, smyčce mírně ustoupily do pozadí, nezmizely však úplně, lehce se tak vytrácí vznešenost debutu. Na druhou stranu je to celé živější a pestřejší pro poslech. I tentokráte nebudete zklamáni pomalými kousky, které Goldfrapp zvládají na jedničku s hvězdičkou, hned úvodní "Crystalline Green" vás dostane. Vokál Alison se přímo vznáší a v titulní kompozici "Black Cherry" je doopravdy sladký, jako ono ovoce v názvu desky.

Album je poskládáno tak, že na chvilku jste vhrnuti do zvukového experimentu, k nejzdařilejším počinům patří "Tiptoe" nebo "Twist", následně jste uneseni do andělského království a líbivé synťákové hrátky doplněné o smyčce vás rozněžní a pohladí, typickým sladkým moučníkem na počátku druhé části alba "Black Cherry" je píseň "Hairy Trees". Kandidátem na druhý singl je vydařená "Strict Machine", která má bezkonkurenčně největší hitový náboj z celé novinky. "Forever" vás navždy zakleje do rajských zahrad a závěrečná spíše instrumentálka "Slippage" vás svým dimenzionálním zvukovým rozletem vrátí zpět do reality.

Goldfrapp a jejich deset chutných třešní na nové desce, která má klasickou minutáž blízkou čtyřiceti pěti minutám a nevešlo se na ni vesměs žádné hluché místečko, přináší povedenou hudební koláž pro každou možnou příležitost, kterou si vymyslíte. Na poslech si vždy nachystejte nějaké ty pamlsky, ale pozor, abyste se jich nepřejedli, víte jak to v těch "Čarodějkách" dopadlo, ne? "Black Cherry" je každopádně velmi povedeným kouskem letošního hudebního jara.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY