Vzpomínky Bílého hada

24.04.2003 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

I u nás poměrně populární hardrocková formace Whitesnake bilancuje své čtvrtstoletí existence výběrovým albem "Best Of Whitesnake". Sedmnáct skladeb je kronikou proměnlivé skupiny kolem jediného stálého člena, zpěváka Davida Coverdalea.
7/10

Whitesnake - Best Of

Skladby: Fool for Your Loving, Don't Break My Heart Again, Love Ain't No Stranger, Is This Love, Now You're Gone (US remix), Give Me All Your Love, Ready an' Willing, Guilty of Love, Would I Lie to You, Long Way from Home, The Deeper the Love, Ain't No Love in the Heart of the City, Too Many Tears, Give Me More Time, Standing in the Shadow, Here I Go Again, Still of the Night
Celkový čas: 75:14
Vydavatel: EMI
David Coverdale byl obdařen jedním z nejmocnějších hlasů v historii populární hudby. Dokázal toho náležitě využít jako vokalista legendárních Deep Purple, kde působil tři roky a poté od druhé poloviny sedmdesátých let ve vlastní skupině Whitesnake. Vždy byl jediným stálým členem kapely a sestava doprovodných muzikantů se s léty neustále měnila, ovšem byla to samá zvučná jména - Lord, Paice, Powell, Vai a mnoho dalších. Zřejmě právě čtvrtstoletí existence kapely vedlo k vydání bilanční kompilace "Best Of Whitesnake", představující sedmnáct nejznámějších písní skupiny.

Již v roce 1994 vyšly "Greatest Hits", ovšem nynější výběrovka je mnohem reprezentativnějším průřezem kariérou Whitesnake (na druhou stranu, loňská kompilace "Here I Go Again: The Whitesnake Collection" je dvojdisková, avšak zase nezachycuje třeba poslední album "Restless Heart"). Nejstarší skladbou (album "Snakebite" z roku 1978) a možná vůbec nejlepší na "Best Of" je bluesová "Ain't No Love In The Heart Of The City" a nejmladší pak výborná hitovka s mírně bluesovým nádechem "Too Many Tears" z roku 1997. Mezi tím pravé lahůdky pro milovníky melodického hardrocku - skvělý Coverdaleův zpěv (jistě, občas si neodpustí nějaké to silácké gesto v rámci klišé žánru) v doprovodu instrumentálního výkvětu.

Komerčně nejúspěšnějším obdobím pro Whitesnake byla druhá polovina osmdesátých let, stadium "glamrockoví popaři s trvalou". Alba "1987" se prodalo deset milionů kusů, slaďák "Is This Love" znamenal první hitparádovou jedničku, úspěšně si vedla i píseň "Here I Go Again", jinak vlastní remake původní skladby z roku 1982. Z LP "1987" je i závěrečná položka "Best Of", velmi tvrdá pecka "Still Of The Night", jeden z vrcholů tvorby kapely. Vynikající skladba ve velkém stylu obsahuje všechno podstatné, co potom Coverdale zúročil na velmi nedoceněném albu "Coverdale/Page".

Hardrocková klasika, milovaná i zatracovaná. I když skladby na desce pocházejí z dlouhého období pětadvaceti let, zvuk se skoro nezměnil. "Best Of Whitesnake" je nejlepší pozvánkou na červnový koncert znovuobnovených Whitesnake v Praze, jenž by měl být chuťovkou pro zdejší máničky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY