Film "Princezna zakletá v čase" už má i svůj soundtrack

27.10.2020 13:36 - Milan Menčík | foto: David Pařík

V České republice není příliš ve zvyku vydávat k filmům či pohádkám soundtracky. U pohádky "Princezna zakletá v čase", která už nějaký čas korzuje po kinech (pokud zrovna není lockdown), je tomu ale jinak. Svou roli v tom určitě sehrál i úspěch titulní písně "Tam za řekou", kterou ve filmu zpívá herečka Eliška Křenková a pro právě vycházející soundtrack a do rádií ji nazpívala Tereza Mašková ve spolupráci s herci z pohádky Markem Lamborou, Natálií Germáni a dalšími. Na YouTube už se klip blíží milionu zhlédnutí.

Princezna zakletá v čase (soundtrack)
© Warner Music
Dalším podnětem byly i příznivé ohlasy na hudbu na různých internetových portálech. Sám autor Lukáš Daniel Pařík si úspěch vykládá následovně: "Stejně jako u příběhu i u hudby jsme chtěli udělat krok vpřed a nemít ve filmu jen prvoplánově sladkou, klasicky pohádkovou hudbu. Rozhodl jsem se proto přistoupit k temnému orchestru, výrazným partům violoncell, mužským sborům a k ohromnému spektru bicích nástrojů, jaké můžeme najít třeba u Hanse Zimmera."

Web filmserver.cz v recenzi k hudební části napsal: "Samostatnou kapitolou je potom hudba. Lukáš Daniel Pařík a Tomáš Valenta za sebou nemají stovky skladeb pro film, ale to, co předvedli u Princezny, je neuvěřitelné. Hudba naprosto odpovídá době středověkých hradů a dokresluje celou atmosféru filmu. Motiv písně 'Tam za řekou', kterou nazpívala Tereza Mašková s herci, provází celý film. Samotnou píseň uslyšíme také z úst Elišky Křenkové jak během filmu, tak u závěrečných titulků, a její syrové a přirozené podání zní mnohem lépe. Škoda jen, že není tato verze nikde k poslechnutí."

Film natočil režisér Petr Kubík a Lukáš Pařík v něm jako autor hudby a spoluscenárista vlastně debutoval. Je autorem muzikálu "Králové z Avalonu" a mezi jeho velké vzory patří právě už zmíněný Hans Zimmer.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY