Aphex Twin se vrací s remixovým albem

09.04.2003 10:27 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Aphex Twin
© facebook interpreta
Richard D. James alias Aphex Twin se nikdy netajil tím, že remixy dělá hlavně pro peníze, a tak 2CD sbírku svých předělávek nazval prostě "26 Mixes For Cash". Deska znamená jeho návrat po dvouleté odmlce - od posledního studiového alba "Drukqs".

Aphex Twin patří od počátku 90. let k ikonám experimentální elektroniky. Od klasiky ambientu "Selected Ambient Works 85-92" až po drill‘n‘bassové desky "Richard D. James" a "I Care Because You Do" vždy testoval hranice elektronické hudby i pozornosti posluchačů. A vzhledem k povaze jeho práce můžeme "26 Mixes For Cash" považovat s klidem za jeho další studiovou desku. Aphexovy remixy, které pokrývají jeho kariéru od 1990 až do letoška, se totiž obvykle podobají svým originálům jen velmi vzdáleně. U některých z nich dokonce nepoužil jediný element původní písně. (Při komentování remixu pro Nine Inch Nail řekl: "Nikdy jsem tu píseň neslyšel... a ani ji nikdy slyšet nechci.") Mnohdy je také proto jejich původní interpreti vůbec odmítli na svých singlech vydat. (Třeba když skupině Lemonheads poslal místo remixu jejich skladby pásku s náhodně generovaným gabba technem.)

Na "26 Mixes For Cash" najdeme například remix skladby "Heroes", kterou proslavil David Bowie v podání Phillipa Glasse nebo svébytné předělávky písní Saint Etienne, Nine Inch Nails, Die Fantastischen Vier nebo Mike Flowers Pop. Nechybí ani remixy jeho spřátelených experimentátorů a dvě předělávky jeho vlastních písní. Album vyšlo minulý týden. A co tento nevyzpytatelný podivín vzkazuje svým fanouškům? "Kupte si tuto desku, začínají mi docházet peníze!".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY