Neuchopitelný svět Fru Fru Serious

15.04.2003 11:34 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Nový projekt Václava Bartoše, bývalého spoluhráče Pavla Fajta, jménem Fru Fru Serious vydává po třech letech existence debutovou desku "Hmotný svět". Přichází na ní s neotřelou kombinací rocku s popem, jazzem či blues. Více se dozvíte z naší recenze.
8/10

Fru Fru Serious - Hmotný svět

Skladby: Hmotný svět, Ó živote, Pravda o Elvisovi, Tak co?, Tajga, Bělobílý den, Experiment s Alexandrem, Výzva, Soňa, Stačí jen mysl nastavit, Měsíc, Příklady, Srdce zlobou zmítané, Hyeah, já jím, Ó živote, Pravda o Elvisovi
Celkový čas: 70:34
Dosavadní historie skupiny Fru Fru Serious má krátké, maximálně středně dlouhé trvání, začala fungovat roku 2000 a letos se jí podařilo vydat debutovou desku "Hmotný svět". Jména, která za její hudbou a texty stojí, lze považovat za záruku dobré zábavy - bubeník Václav Bartoš (ex Pavel Fajt & Pluto), básník Honza Volf (co neumí hrát golf) nebo klávesista Jan Coufal. Společně s přičiněním mnoha dalších se podařilo vytvořit barvitou desku, která se vzpírá jakémukoli stylovému zařazení a spokojeně si provokuje všechny, kteří prahnou po jednoznačné klasifikaci.

Fru Fru Serious čítají šest stálých členů v dosti neobvyklé konstalaci - třikrát bicí a po jedněch klávesách, kytaře a base. Především proto na internetových stránkách (zde) naleznete odkaz "Stage Plan", který se pokouší vám prostřednictvím kružnic, úseček, příček a symbolů nastínit, jak se může tolikahlavá saň vtěsnat na pár metrů čtverečních-pódiových českých klubů. Do těch se totiž tvorba Fru Fru Serious hodí asi nejlépe, neboť neuchopitelný blues-jazz-rock-pop by jen stěží nacházel pochopení pro rozlehlé, neosobní, k nebi čnící haly. Špatně by se v nich cítily také neobvyklé verše, dalece se vzpírající tradiční prostoduchosti. Honza Volf v nich dokonce posunuje vlastní možnosti a překračuje infantilní lyriku, jež občas prostupuje básněmi jeho sbírek. Toto spojení se ukazuje být spolehlivým elementem "Hmotného světa", dokonce ještě pevnějším než spojení Fru Fru Serious s veličinami světové poezie, Allenem Gingsbergem nebo Georgem Traklem.

Texty jsou vtipné, stejně jako cynické (vrcholem budiž skladba "Tak co?", v níž Bartoš poučuje dceru o pomíjivosti lidského těla). Různorodá je pochopitelně také hudba, která se nebojí zapojit do sebe jakýkoli zdroj hluku a tónů. Radostně intelektuální, vstřícná kombinace rocku a jazzu s mnoha odkazy k blues, popu, ale také třeba k taneční muzice naznačuje, že skupina nezná pojmy jako tabu a klišé, které by ji limitovaly při komponování. Přes tuto zvukovou a aranžerskou výplň, nutící posluchače jaksi mimoděčně věnovat desce pozornost, si Fru Fru Serious ponechali dost prostoru, aby opepřili písničky chytlavými melodiemi, jež si ovšem vůbec neodporují s hudební vrstevnatostí.

"Hmotný svět" je albem nepochybně vyspělým, netradičním, v kontextu prvoplánové tvorby výjimečným. Možná mohlo být prostší o dvě tři skladby, to ovšem nic nemění na skutečnosti, že Fru Fru Serious připravili CD, které by nemělo uniknout bedlivému zraku nikoho, kdo se považuje za milovníka kvalitní české muziky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY