Beyoncé překvapila aktivistickou písní "Black Parade"

22.06.2020 13:02 - David Věžník | foto: Sony Music

Beyoncé v pátek znovu učinila krok, kterému se od vydání jejího eponymního alba říká beyoncing - zčistajasna, bez předchozího upozornění vydala nový materiál. Tentokrát to sice nebyla celá deska, i tak se ale o skladbě "Black Parade" bude hodně mluvit.

Píseň se na internetech objevila v pátek. To je sice den v týdnu tradičně určený pro emise nových alb a singlů, 19. červen v sobě ale nese ještě významnou symboliku: toho dne roku 1865 v Americe oficiálně skončila doba otrokářství (toto datum se často označuje jako Juneteenth podle June 19).

Novinku napsal s paní Carterovou její manžel Jay-Z a dále její dlouholetí spolupracovníci Derek Dixie, Caso a Kaydence. A vzhledem k aktuálnímu dění v USA málokoho překvapí, že Honey Bey je zde prudce aktivistická. Text temného trap-hiphopového kusu je neskrývanou oslavou černošství (smí-li se toto slovo dnes ještě používat) a obsahuje hromadu odkazů na zpěvaččiny kořeny a celou černou (dtto) kulturu (studijní materiál najdete zde).

Krátce před vydáním "Black Parade" spustila Beyoncé stejnojmennou iniciativu, jejímž cílem je podporovat podnikatelské aktivity, označované jako Black-owned. "Prosím, neustále si připomínejte svou krásu, sílu a moc," popřála diva na Instagramu u příležitosti pátečního svátku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY