Lenka Dusilová chystá sólovou desku "Řeka". Online koncertem vybírá prostředky na její dokončení

11.05.2020 12:02 - Josef Martínek | foto: Zuzana Bönisch

Po šesti letech vydá Lenka Dusilová nové album. Zatímco na předešlých dvou řadovkách "Baromantika" a "V hodině smrti" byla obklopena souborem pojmenovaným Baromantika, novinka má být završením jejího solitérského období.

Bude se jmenovat "Řeka" a zpěvačka by ji ráda vydala v září. "Jejím konceptem jsou hudební krajiny a příběhy spojené v tekoucí hudební řeku, která je tvarovaná různorodým terénem a událostmi, jež měly a mají vliv na lidské osudy i krajinu samotnou," říká.

Materiál vzniká ve spolupráci s producentem Petrem Ostrouchovem, který stojí i za loňským oceňovaným albem Vladimíra Mišíka "Jednou tě potkám", a s elektronickým mágem Ondřejem Mikulou, jenž si říká Aid Kid. Hudebně se na něm podílejí také Roman Vícha, Matěj Belko, Martin Brunner, Vojtěch Procházka, Jiří Slavík či Marcel Bárta, hostují Načeva a Dorota Barová.

Kvůli pandemii koronaviru musela hudebnice v březnu nahrávání přerušit, album tehdy bylo hotové zhruba ze dvou třetin. Kvůli zrušení jarního turné, z něhož chtěla proces částečně financovat, teď navíc kromě vlastních ekonomických potíží řeší chybějící peníze na toto dílo. Rozhodla se proto požádat fanoušky o pomoc formou crowdfundingové kampaně.

Sbírku, která bude otevřena na dárcovské platformě donio.cz, zahájí speciální online koncert s Aeldrynem, předním vizualistou ze studia Lunchmeat, který s Dusilovou absolvoval všechna loňská představení projektu "Monument/um". Během vystoupení diváci uvidí a uslyší části z tohoto programu, které tvoří též hudební základ připravovaného alba, několik nových skladeb i známé kusy z repertoáru umělkyně. Vše dotvoří unikátní Aeldrynovy vizualizace.

Koncert bude živě přenášen 12. května od 20 hodin ze sálu Kina Lysá v Lysé nad Labem, a to na profilech Snews coby součást projektu "Lysá živě" a také ve spolupráci s internetovou televizí Mall.tv a její sérií #kulturažije. Sbírku pak Lenka Dusilová uzavře druhým online koncertem, na kterém představí svou novou koncertní kapelu. Jeho termín oznámí v průběhu kampaně.

Více vám o chystaném projektu řekne sama zpěvačka ve videu níže.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY