Pětadvacetiny festivalu Brutal Assault oslaví i Darkest Hour, M.O.D. nebo Municipal Waste

04.02.2020 09:52 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Sotva dozněly oslavné fanfáry oznamující účast Mercyful Fate, přihazují pořadatelé metalového svátku Brutal Assault další várku kapel. A jak je jejich dobrým zvykem, jdou i tato jména opět napříč stylovým spektrem. Kdo další přijede v srpnu festivalu gratulovat k pětadvacátinám?

Slavit společně s přehlídkou mohou Američané Darkest Hour. I oni jsou na scéně pětadvacet let a patří k těm spolkům, kteří ve své době pomáhali obrodit americký metal. Navíc jejich deska "Godless Prophets and Migrant Flora" patří k nejlépe hodnoceným žánrovým počinům roku 2017. A protože jsme se zatím žádného nového materiálu nedočkali, dá se předpokládat, že z tohoto podařeného zářezu ledacos zazní. Svoje odkrouceno mají i Municipal Waste. Jejich skočný crossover thrash těžko nechá jednoho v klidu. Pod kotlem zatopí i živoucí legendy M.O.D. v čele s nadšeným a neutahatelným Billym Milanem. A konečně Red Fang - ani u nich nebude moc klid, byť se pohybují ve vodách stoner metalu.

Prohnilé vody death-metalového extrému notně rozvíří jistoty Fleshgod Apocalypse, v arzenálu s novým albem "Veleno", který skupinu posouvá od death-metalu blíže k symfonickému pojetí. Na extremitě se ale neubírá. I Exhumed začínali jinde, než jsou nyní. Kdysi gore-grindová formace se posunula spíše do death-metalu, základ v podobě grindcoreových rubanic ale zůstává na svém místě. Příznivce smrtonosné odnože metalu potěší ještě dvě jména. Necrot míchají old-school pojetí s punkovou energií, Soreption si naopak libují v technické preciznosti.

Když death, tak i black. Severskou blackovou střídačku rozšiřují Denial of God z Dánska, kteří přísahají na odkaz kapel jako Venom či Mercyful Fate. Letošní line-up je postavil do přímé konfrontace se svými vzory, vzniká tak velmi vzácná možnost přímého srovnání. Naopak Valkyrja ze Švédaka je blacková moderna každým coulem.

Tečkou za únorovým rozšířením soupisky jsou Pentagram. Živoucí legendy a pamětníci toho, kdy se z temného heavy-blues-rocku Black Sabbath stával doom metal.

Zbývá jen dodat, že letošní ročník festivalu Brutal Assault se uskuteční od 5. do 8. srpna 2020 v areálu pevnosti Josefov v Jaroměři.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY